[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] 

Taylor Sheridan azt már bebizonyította, hogy jó forgatókönyvíró, most azonban kiváló rendezői képességéről is tanúbizonyságot tesz. A Wind River a klasszikus westernek hangulatát idézi, igazi drámával és mély emberi érzésekkel.

A megtörtént eseményeken alapuló film a Wyoming állambeli Wind River indiánrezervátumban játszódik, ahol egy helyi vadász, Cory Lambert (Jeremy Renner) egyik portyája alkalmával egy fiatal lány holttestét fedezi fel a hóban. A helyszínre érkező tapasztalatlan FBI ügynöknő (Elizabeth Olsen) nem igazán boldogul a zárkózott helyiekkel, így Lambert is bekapcsolódik a nyomozásba, mielőtt még az éppen érkező dermesztő hóvihar elsöpör minden nyomot. Az izgalmas kutatás során hamarosan fény derül Lambert személyes érintettségének okára és arra is, hogy az álmos kisváros maguknak való lakói milyen súlyos titkokat rejtegetnek.

Sheridan bevezet minket a jeges wyomingi vadon leges legmélyére és ez az utazás nem csak egy átlagon felüli thrillert eredményez, de eljutunk az emberi lélek legeldugottabb zugaiba is. A film szinte epikus formában foglalkozik olyan témákkal, mint a szülői gyász dinamikája, vagy a gonoszságra való eredendő hajlam, de fő célja mégis az, hogy aprólékosan tárgyalja az indiánrezervátumokban élők igazán komoly társadalmi problémáit.

Sheridan rendezői elve szinte tökéletesen működik, sikerül veszteség nélkül beszélnie az összes saját maga által felvetett kérdésről. Teszi mindezt úgy, hogy a morális és lelki játszmák alatt futó izgalmas cselekmény totálisan a székbe szegezi a nézőt. Egyértelműen érezni a skandináv krimik hatását, de az egész film mégis inkább egy klasszikus western hangulatát idézi. Lambert figurája egy valódi archetipikus pisztolyhős. Magányos, fehér ruhás cowboy az igazság szolgálatában, aki a megváltó bosszút hajszolja.

Rendezőnk legnagyobb erőssége a tökéletes jellemábrázolás, még a legutolsó mellékszereplő is komplex, jól megalapozott motivációt kap. A karakterek nagyon elevenek, ezért már az elő pillanattól kezdve szívből tudjuk szeretni, vagy éppen gyűlölni őket.

A színészi játék is kimagasló, Jeremy Renner játékában nagyítóval sem lehet hibát találni, Elizabeth Olsen pedig valószínűleg eddigi karrierje legjobbját hozza.

A Wind River igazán nagy meglepetés, a hangulata szinte megbabonáz és hosszú időre nyomot hagy az emberben.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Wind River – Gyilkos nyomon (kritika)
A Wind River igazán nagy meglepetés, a hangulata szinte megbabonáz és hosszú időre nyomot hagy az emberben.
8Szerintünk
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
9.2