[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vasárnap indul a National Geographicon Will Smith és az Oscar-jelölt rendező, Darren Aronofsky nagyszabású ismeretterjesztő sorozata. A Volt egyszer egy bolygó egészen új, egyedi szemszögből, exkluzív felvételekkel illusztrálva meséli majd el Földünk történetét.    

Will Smith, a tízrészes sorozat műsorvezetője egy negyvenöt országon, hat kontinensen és a világűrön is átívelő utazásra invitálja a nézőket, mely remélhetőleg tényleg újradefiniálja majd a tudományos és természetfilmek műfaját.

A szériának két különlegessége is van. Az első, hogy Smith narrációja mellett ismert űrhajósok beszélnek majd egyedülálló bolygónkkal kapcsolatos tapasztalataikról. A második különlegesség pedig természetesen maga Darren Aronofsky, akinek speciális vizuális látásmódja tényleg kiemeli a sorozatot a hagyományos természetfilmek tömegéből. Aronofsky a képek segítségével nem csak tudományos információkat közöl, hanem saját eszmei, érzelmi mondanivalóját is beleszövi a történetbe. Az első részben például bolygónk természeti összefüggésein keresztül beszél az emberiség vágyott, harmonikus egységéről. Aronofsky művészetének gyakorlatilag fétise a rejtett szimbolika, ezért biztosak lehetünk benne, hogy a sorozat további epizódjainak is lesz allegorikus jelentése.

Az első rész alapján, mely a légkörrel foglalkozik majd, még korai lenne azt állítani, hogy a műsor készítői egyértelműen újraértelmezték a műfajt, de annyi bizonyos, hogy egy különös gonddal elkészített, rendkívül látványos és mindenképpen ígéretes alkotásról van szó.

A sorozat sok szempontból a legek sorozata, a két évig tartó munka során 195 különböző helyszínen forgattak és annyi nyersanyagot készítettek, hogy abból egy több éven át tartó mozimaratont lehetne rendezni. A stáb olyan különleges helyeken járt, mint az új-mexikói Lechuguilla barlang, amely 489 méterrel a felszín alatt található, de láthatunk majd felvételeket a világ leghidegebb (Kangiqsujuaq, Kanada) és legforróbb (Danakil mélyföld, Etiópia) helyeiről is. Mindemellett a Volt egyszer egy bolygó stábja az első olyan külföldi forgatócsoport, amely engedélyt kapott a thaiföldi Wat Phara Dhammakaya templomnál tartott Mágha Pudzsa (Tabodove hónap teliholdja) fesztivál megörökítésére. Ezek a varázslatos felvételek pont a most vasárnap látható első részben lesznek majd láthatóak. A későbbiekben pedig megismerkedhetünk majd a híres Actun Tunichil Muknal barlanggal, ahová szintén nagyon ritkán jut el forgatócsoport. A hely különlegessége, hogy maja emberáldozatok kalcitkristályokkal borított maradványai is fellelhetők benne.

A Volt egyszer egy bolygó sorozatot március 25-től vasárnaponként 22 órától vetíti a National Geographic.  

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]