[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Váratlan szépség egy ígéretesen induló karácsonyi történet, amit sajnos a pazar szereplőgárda sem tud megmenteni a grandiózus giccsbe fordulástól. Pedig egy kis odafigyeléssel és némi mértéktartással különleges film is válhatott volna belőle.

Egy filmben mindig az első tíz perc a legjobb és persze a legizgalmasabb is. Ennyi idő alatt már bőven megszerezzük az első benyomást és nagyjából el is döntjük, hogy tetszik vagy sem az adott darab. Éppen ezért őrült bosszantó, ha egy film magával ránt már az első pillanatban, de a rendező és az író jó szándékú trükközése durván pofára ejt minket a játékidő közepén.

A Váratlan szépség ilyen film. Gyönyörű megoldásokkal indul, amitől tényleg különleges lesz a hangvétele. Szokatlan és felvillanyozóan fura, ami nem feltétlenül jellemző az átlag hollywoodi melodrámára.

Ezt a remek ívet azonban Allan Loeb forgatókönyvíró (Sejtcserés támadás, Tőzsdecápák-a pénz nem alszik) a film végére olyan durván hazavágja, hogy az tényleg fájdalmas.

Howard (Will Smith) a sikeres reklámszakember élete teljesen összeroppan, amikor kislánya meghal. Még évek múltával sem tudja feldolgozni a történteket, életén teljesen eluralkodik a gyász. Szinte teljesen megszakad a kapcsolata a külvilággal. Napjait értelmetlennek tűnő dolgokkal tölti, már nem él, csak létezik. Hogy kiadja magából a fájdalmat, leveleket ír. Nem létező személyeknek, hanem a halál, az idő és a szeretet fogalmának. Ekkor kezdenek érte igazán aggódni kollégái és barátai. Mivel már nem tudnak mást kitalálni, sokkterápiát alkalmaznak és megbíznak három színészt, hogy játsszák el ezeket a fogalmakat, hátha ez majd segíts Howard gyászában.

Idáig még rendben is van a dolog, a film nagyon egyben van. Loeb érdekesen egészíti ki a fő szálat a három aggódó barát (Kate Winslet, Edward Norton és Michael Pena) személyes sztorijával, bár az is igaz, hogy a végére ezzel kapcsolatban is túlzásokba esik. Ettől eltekintve forgatókönyvírónk príma fekete humora nagyon ott van a szeren, jó ütemben váltogatja a megható pillanatokat a vicces részekkel.

Aztán egy adott pillanattól kezdve elkezd banális közhelyekkel dobálózni és olyan mértékben ragaszkodik a mesés karácsonyi csoda víziójához, hogy igazából mindent tönkrevág, amit addig kemény és következetes munkával felépített.

Persze értem én, hogy a karácsony a remény és a csodák időszaka és egy karácsonyi mozinak szinte kötelessége szívmelengetőnek lenni. A legbosszantóbb az egészben, hogy ez a film a giccses hablaty nélkül is pont elég szívmelengető lenne. Csak be kellett volna vállalni, hogy a vége az átlagnál egy kicsit sokkal szomorúbb és nem annyira varázslatos. Főleg, hogy a sztori egész addigi vonalvezetése is ezt kívánta volna meg. Ebbe még prímán belefér a főszereplő és pszichológusa közt húzódó (kicsit kiszámítható) vibrálás is, de még a kórházi folyosón játszódó ultra megható jelenet túlzásai is tökéletesen elviselhetőek lennének. Loeb ott hibázik, hogy nem hagy semmiféle titkot, durván lelövi a poént, azt a varázslatot, amitől hiteles és egy kicsit elgondolkodtató lenne a munkája.

A színészi alakítások miatt azért mindenképpen érdemes megnézni a filmet. Helen Mirren újra káprázatos, de Keira Knightley és Kate Winslet is brutálisan jó, hogy Will Smith alakításáról már ne is beszéljünk. Smith tényleg képes megmutatni a gyász igazi mélységeit, jól és hitelesen játszik. Egyedül Loeb hibája, hogy a sztori alakulása miatt mégsem tudjuk valódinak elfogadni ezeket az érzéseket. Ezért mondjuk a rendező, David Frankel is vastagon sáros, hiszen végtére is az ő kezében volt a karmesteri pálca, neki kellett volna tartani azt a mértéket, ami itt egyértelműen hiányzik.

Nem győzöm hova fokozni, hogy milyen piszkosul nagy kár ezért a filmért! Pedig benne volt a lehetőség, hogy megtörje még az Igazából szerelem lekörözhetetlen sikerét is.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hiányzik a titok (Váratlan szépség - kritika)
Nem győzöm hova fokozni, hogy milyen piszkosul nagy kár ezért a filmért! Pedig benne volt a lehetőség, hogy megtörje még az Igazából szerelem lekörözhetetlen sikerét is.
6.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (31 Szavazások)
7.0