A Trivium-os Matt Heafy a Mrityu nevet választotta az új extrém metal mellékprojektjének, melyről nemrég hosszan elmélkedett a Metalinsider.net magazinnak: “Már 16 évesen volt egy black metal zenekarom. Voltam egy death metal bandában is, amit Capharnaum-nak hívtak és amiben benne volt a mostani Monstriosity basszusgitáros Mike Poggione, a Martyr gitáros, Daniel Mongrin és Jason Suecof aki az első három Trivium album alatt volt a producerünk. Ezenkívül volt még egy black metal bandám a Mindscar, nagyjából hat hónapig, ahol én voltam a gitáros és a vokalista
    Richie Brown énekes volt az, aki igazából belevitt ebbe az egész black metal dologba és akkoriban nagyon sok ilyen bandát szerettem. Szóval ez valami olyasmi, amit már rég elhatároztam, hogy megcsinálom, de sosem volt meg az a késztetés, hogy leüljek és történjen is valami. Úgy terveztük, hogy ez egy “true” stílusú dolog lesz és mindenki teljes álnév alatt fog benne szerepelni. Soha senki nem fogja majd tudni, hogy ki volt a bandában, melyik országból jöttek és semmi ilyesmit.
    Tényleg meg akarom adni ezt az esélyt a zenekarnak, mert tudom, hogy ebben a műfajban az emberek nagyon kirekesztőek és én tényleg meg akarom fogni a műfaj igazi rajongóit. Azt gondolom hogy ha látják, hogy ott a nevem akkor sosem fogják meghallgatni.
Szóval ilyennek akartam, de aztán röviden elbeszélgettem Ihsahn-al (Emperor), felkerültem a szóló albumára és egyre jobban belemerültem a zenékbe, amik hatással voltak rá és ez kiszélesítette a palettámat. A felvétel során, és miután újrahallgattam az Opeth-től a Blackwater Park-ot és rájöttem, hogy ez mennyire bejön, így beláttam, hogy összeszedhetem egy műfaj összetevőit és továbbvihetem, még akkor is, ha már albumokat írtam meg azokkal. Csak annyi, hogy át kell formálni őket valami egészen mássá.
Nagyon nehéz megnevezni egy-egy műfajt. Interneten keresgéltem és valahogy az extrém black metal kifejezés jutott eszembe, de az mégsem az igazi. Az ugyanis az extrém metal műfajból származik. Ami jó a Triviumban, hogy van nagyon sok dolog, amit megtehetünk és egy csomó, amit nem. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a Trivium korlátoz engem, de tudom, hogy vannak dolgok, amik hozzátartoznak a hangzásunkhoz és vannak, amik nem. A Mrityu-val pedig megtehetek bármit. A dalok elmehetnek bármilyen irányba, minden szögbe, mindenféle érzést belepakolhatok és nagyon önző is lehetek a dologban, ami különösen jó.”

Matt később elárulta, hogy már három számot meg is írt és nagyon reméli, hogy Ihsahn elvállalja a producerkedést.

A Trivium egyébkén november 14-én a bécsi Gasometerben koncertezik, méghozzá az As I Lay Dying és a Caliban kíséretében.