A november 15-én Bécsben koncertező The Devil Wears Prada nemrégiben új DVD anyagot rögzített, de nem csak ez alaklomból hívtuk fel a csapat énekesét telefonon és faggattuk kicsit a zenekar jelenlegi helyzetéről. Mike Hranica, a TDWP még mindig csak 21 éves frontembere beszélt tagcseréről, a valláshoz fűződő viszonyukról, illetve a banda következő nagylemezéről is…

Nemrég rögzítettétek az első élő DVD-teket, a Dead & Alive-ot. Elégedett vagy a végeredménnyel?

Igen, nagyon elégedettek vagyunk vele. Volt néhány bökkenő, mert Jeremy csinált minden utómunkálatot, beleértve a színfalak mögötti jeleneteket és a vágást is. De végül mindent megoldottunk. Épp turnén voltunk és nagyon sürgetett minket a határidő. Amint visszaértünk, Jeremy-nek azonnal ki kellett menteni minden anyagot, a merevlemezt is, amin a fájlok voltak, mert sikeresen összetörte a gépét. Szóval mindent újra kellett vennünk. Sok probléma merült fel, de végül egy egész jó dolog sült ki az egészből. A vágás nagyon jól sikerült és a hang is tökéletesen szólal meg, úgyhogy elégedett vagyok a végtermékkel. Majd meglátjuk mit szólnak hozzá az emberek.

A Dead Throne már több, mint egy éve megjelent. Elégedett vagy az albummal és azzal, ahogy a közönség fogadta?

Fantasztikus volt. Elvárásainkon felül teljesítettünk, azt gondolom. Legalábbis a példányszámok és a rajongók véleménye is ezt tükrözi. Nem számít hogy sokak nem ezt várták tőlünk, mert ugyanakkor nagyon sok embernek tetszik, aminek mi nagyon örülünk. Nem akarjuk hogy az emberek a régi dalaink alapján ítéljenek meg, mert tudjuk hogy sokkal jobbat is tudunk csinálni. Én személy szerint nagyon elégedett vagyok a Dead Throne-nal.

Ebben az éveben az egyik tag elhagyta a zenekart. Miért döntött úgy a billentyűs, James Baney, hogy kilép a bandából és kerestek-e új embert a helyére?

Azért váltak el az útjaink, mert vannak olyan emberek, akikkel nagyon nehéz együtt dolgozni. Néha nagyon nehéz kreatív dolgokat alkotni és neki ott van a felesége is… Tehát több okból is úgy döntöttünk, hogy külön folytatjuk. Nem keresünk a helyére másik billentyűst. Az új albumokon a két gitárosunk fogja majd írni a szinti témákat. Természetesen élőben lesz aki játsszon helyette, de nem keresünk hatodik tagot a The Devil Wears Prada-ba.

Kritizáltak titeket valaha amiatt, hogy nem tűntök igazi keresztényeknek? Mit üzennél ezeknek az embereknek?

Igen, előfordult. Fura, de az emberek konzervatívabbak mostanában, mint ezelőtt pár évvel. A kereszténység viszont megváltozott és már nem a régi utakat követi. Nagyon sok kritikát kapunk azzal kapcsolatban mindkét oldalról, hogy nem mindent úgy csinálunk, mint más zenekarok illetve, mint más hívők. Erre azt tudom mondani, hogy mi hívek maradunk önmagunkhoz és nem számít ki mit gondol. Remélem a rajongóink meg tudják érteni hogy nem mindenki ugyanolyan. Úgy gondolom ez a legfontosabb.

Az évek során sok embernek lettél a példaképe, mind a The Devil Wears Prada szövegei miatt, mind a nézeteid miatt. Hogy érzed így nagyobb felelősség hárul rád?

Így van, nagyobb a nyomás, mert sok ember többet hisz rólunk, mint amik vagyunk. Attól függetlenül, hogy a dalaink közvetítenek egyfajta üzenetet, még mi sem vagyunk tökéletesek. Nem akarjuk megmondani az embereknek, hogy milyenek legyenek, mert mi is ugyanolyan tökéletlenek vagyunk, mint azok az emberek akik hallgatnak minket. Mi nem egy olyan zenekar vagyunk akikkel ha beszélget az ember akkor kényelmetlenül érzi magát, ugyanakkor mégis közvetítjük a hitünket mások felé.

Nemrég készült el a klip a Dead Throne-on hallható Mammoth-hoz. Élvezitek még a klip forgatást vagy már kezd kicsit unalmas lenni?

Az első három videó nagyon unalmas volt. Egész nap ugyanazt a számot játszani ezerszer egymás után nagyon a fárasztó. Egy idő után bele lehet őrülni. Fura mert néha alig vártam, hogy végezzünk a forgatással, ugyanakkor rossz érzés, hogy néha egy hónapnál is többet kell várnunk arra, hogy láthassuk a végeredményt. Mindenesetre ez a forgatás nem volt unalmas, nagyon élveztem. Nem kellett csak pár alkalommal eljátszanunk a dalt. Igazán könnyen ment.

Tudom, hogy ez egy kicsit korai kérdés, de elkezdtétek már írni az új anyagot? Mikorra várható új album?

A gitárosunk folyamatosan írja az új témákat a buszon, amiket általában akkor szoktunk véglegesíteni, amikor épp két turné között otthon pihenünk. Aztán persze a felvételeknél megint változik egy csomó dolog. Még nem egyeztettünk senkivel, de úgy gondolom, hogy egy év múlva lesz várható az új album, amit remélem mindenki akkora szeretettel fog fogadni, mint a Dead Throne-t.

 

A The Devil Wears Prada november 15-én Bécsben lép fel az August Burns Red és a Veil Of Maya társágában, melyre a ShortScore buszos túrát is indít.

Interjú: Lóczi Ádám