[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tim Burton filmre napjainkban már csak komoly elvárások nélkül érdemes beülni, köszönhetően a rendező elmúlt években bemutatott gyengébb produkcióinak. Legújabb alkotása, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sem veszélyezteti az Ollókezű Edward vagy a Nagy Hal sikereit, de végre egy egész jó filmet sikerült összeraknia a direktornak, ami egészen különleges hangulatú és egyszerűen szórakoztat.

DF-07907 - Meet some of the very special “Peculiars” - Left to right: Olive (Lauren McCrostie), Bronwyn (Pixie Davies), Millard (Cameron King), the twins (Thomas and Joseph Odwell) and Emma (Ella Purnell). Photo Credit: Jay Maidment.

Ransom Rigg 2011-es novellája, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei a 16 éves, kissé lúzer ábrázolású Jacob varázslatos történetét mondja el, aki nagyapja titokzatos halála után kutatni kezdi azoknak a meséknek az eredetét, amelyeket tőle hallott kiskora óta és amiről azt gondolta csak füllentés, nagyot mondás volt. Jacob terapeutája meggyőzi a zaklatott fiú szüleit, hogy engedjék el őt Walesbe, ahol utánajárhat mindennek, amit nagyapja valaha mesélt és így talán megnyugvást találhat magának. Vajon tényleg létezik Vándorsólyom kisasszony és az ő iskolája, ahol csak különleges gyerekek élnek? Miért rejtőzködnek? Kik azok az Üresek és miért tűnnek fel Jacob életében?

Az egész jól induló sztori helyenként vérzik egy-egy sebből, de közel sem nyűglődés ezt a két órát végig ülni a moziban, Burton végre ismét tud úgy szórakoztatni, hogy ne kelljen az óránkat lesni közben.

Eva Green a Penny Dreadful című remekbe szabott angol horror sorozatban egy a Vándorsólyom kisasszony megjelenéséhez nagyon hasonló karakter alakított, de ott jóval sötétebb tónusú volt az egész lénye. Green itt egy kicsit olyan, mintha Johnny Depp női alteregója lenne. Minden mozdulatával, arcrezdülésével érzezteti velünk, hogy egy Tim Burton-filmet nézünk épp. És ez nem feltétlenül pozitív, mert a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei akkor tudja leginkább megragadni a figyelmet, mikor a félelem uralja a vásznat és nem a szürreális bohózat.

Asa Butterfield üde színfolt Jacob szerepében, de őt már a Végjátékban, vagy a Leleményes Hugo filmekben is megszerettük. Az ő apját játszó Chris O’Dowd, akiről a Kálváriából, vagy az IT Crowd-ból is jó emlékeket őrzünk, szintén piros pontot érdemel. Nagy kár, hogy a szinkronban elveszik az ő valódi személyisége (ahogy a walesi falucska lakóié is). 

DF-15506 - Miss Peregrine (Eva Green) demonstrates one of her many time-bending talents to Jake (Asa Butterfield) and Fiona (Georgia Pemberton). Photo Credit: Jay Maidment.

A film leggyengébb pontja, a Samuel L. Jackson által megformált Barron és Üresekből álló csatlósai. A sötét oldal olyan gagyi módon lett megjelenítve ebben a sztoriban, hogy az rengeteg levon a film szavatosságából. Az egyik pillanatban már majdnem a keményebb horrorokat idézi a gonosz jelenléte, a következőben pedig már csak kínunkban temetjük az arcunkat a kezünkbe.

Fantasztikus viszont a látvány és a hangulat, a film atmoszférája a fenti negatívumok ellenére is beszippantja a nézőt és simán elviszi a hátán az egész produkciót. Ezen felül egész sikeresen adja át azt az üzenetet, hogy mindenki értékes, függetlenül attól, hogy miben különbözik a többiektől. Azért persze ebben is akad némi zavar, hiszen ez főleg a gyerekek számára lehet tanulságos, de a túl fiataloknak egyáltalán nem való a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei. És ez adja a film egyik legnagyobb dilemmáját is, hogy akkor most ez pontosan kinek is készült. Maradjunk annyiban, hogy ha Burton bátrabban nyúlt volna a sztorihoz, akkor most egy baromi jó felnőtt meséről beszélgethetnénk.

Tim Burton már nem a régi, de most legújabb filmjének minden hibája ellenére egy kicsit visszalopja magát a szívekbe. Bár sokszor felületesnek és darálósnak tűnik, még is van benne valami plusz, amitől odatapad a szemünk a mozivászonra, csak ezúttal sem kell őt túl komolyan venni.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Tim Burton újra szórakoztat (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei - kritika)
Tim Burton már nem a régi, de most legújabb filmjének minden hibája ellenére egy kicsit visszalopta magát a szívünkbe.
7Szerintünk
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
8.8