Európa válasza Beckre – némi zsurnalizmussal így foglalhatnánk össze a norvég Erlend Øye pályafutását. A sármosan estlen fiatalemberre a kétezres évek elején figyelt fel a világ, amikor honfitársai, a Röyksopp duó berobbant első lemezével, amelynek két kulcsdalán Øye összetéveszthetetlen hangja volt a korona. Ez a siker indította útjára Øye popduóját, a Kings of Convenence-t, ami bájos, közvetlen, az elektronikát elegánsan használó, egyszerre naiv és bölcs slágereivel aratott… Ám a norvég úriember nem csak a popban alkotott nagyot: szóló- és mixlemezei (többek között a neves DJ Kicks sorozatban megjelent), együttműködései egyaránt arról tanúskodtak, hogy Øye igazi stúdiómágus.

A nyughatatlan természetű Øye Berlinbe költözött, és 2006-ban új projektbe kezdett: a Whitest Boy Alive eredetileg elektronikát bőséggel alkalmazó dance-funk akciónak indult, aztán szép lassan egészen hagyományos felállású, de annál innovatívabb indie-pop zenekarrá vált. A középpontban az antisztár Øye, igazi geek kinézetével, vastagkeretes szemüveggel, a magazinok találó megfogalmazása szerint „túróstáska-frizurával”, sután és mégis magával ragadóan.

A kvartett második lemeze tavaly jelent meg, és a nyári turné Budapestet is útba ejti – az A38 Hajón tartandó koncertre az előzetes információkkal ellentétben június 13. helyett június 22-én kerül sor!

A zenekar tagjai
Erlend Øye: vokál, gitár
Marcin Öz: gitár
Daniel Nentwig: billentyűsök
Sebastian Maschat: dob

Lemezek
Rules, 2009
Dreams, 2006

Jegyár:
Elővétel: 3500 Ft
A fellépés napján: 4000 Ft

EmailMegosztásFacebookMySpaceTwitter