Megtörtént groteszk esetet dolgoz fel a Kokainmedve című thriller-vígjáték. 1985-ben félresikerült egy drogcsempészeti akció, és a repülőről pottyant kokaint megette egy fekete medve. A túladagolásban elhunyt ragadozó kultikus figurává nőtte ki magát, a Kentucky állambeli Lexingtonban kitömve is megtekinthető. Ebből a történetből szédületes és fekete humorral átitatott sztorit varázsoltak a film alkotói, ahol a medve nem pusztul el túladagolásban, hanem ámokfutásba kezd, újabb és újabb adag fehér port követelve, nem mellesleg megtizedelve a környékbeli emberi populációt.

A film medvéje valóságos szuperhőssé válik a kokaintól. A közönséges észak-amerikai fekete medve alapjáraton sem kispályás ragadozó, a negyedtonnás állat másfél kilométerről kiszagol bármit, másodpercenként egy métert képes mászni fölfelé egy fára, és sík terepen 50 km/órás sebességre tud kapcsolni (ezért nem érdemes futással próbálkozni, ha szembejön velünk az ösvényen, intenek a természetjárást kedvelőknek szóló útmutatók). Ehhez képest a kokainos turbómedve minden téren sokszoros teljesítményt nyújt. A kokót kilométerekről megérzi, gyorsabban mászik fára, mint Pókember, és százas tempóban rohanja le áldozatait.

A Kokainmedve másik különlegessége, hogy a drámai jelenetekben a medvét olyan színész alakítja – a szükséges számítógépes segítséggel, a technológia neve Wētā FX –, aki Andy Serkisnél tanulta a szakma fortélyait. Serkis nélkül el sem lehet képzelni a modern mozi nem evilági lényeit, elég csak A gyűrűk urára (Gollum), az új Csillagok háborúja-trilógiára (Snoke) vagy A majmok bolygója-filmekre (Caesar) gondolni. Tanítványa, Allan Henry tökéletes alakítást nyújt a megborult medve szerepében, a film rendezője, Elizabeth Banks szerint sikerült túlszárnyalnia A visszatérő legendássá vált ragadozójának teljesítményét.

(Cocaine Bear – hazai bemutató: 2023. február 23.)