Szerte a világból – összesen 41 országból – majd’ 200 külföldi fellépő érkezik az idei Szigetre, Elefántcsontparttól Ausztráliáig, Malitól Japánig, Szenegáltól Kubáig. És persze a hazai zenei élvonal, na meg a műfajok kavalkádja, színháztól a költészetig – 5 nap, 55 programhelyszín, napi 200-250 program, nulladik és mínusz egyedik nappal fűszerezve. Ráadásul este 11-től a fesztiválnapok féláron!…

Megszokott, megújult és új helyszínek
Kedvenc fesztiválunk új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával várja, immár tizenhetedszer a látogatókat.
Mínusz egyedik napon lesz a Tankcsapda születésnapi koncertje, egyedi látvánnyal, meglepetés színpadképekkel, a Tankcsapda elmúlt 20 évének legjobb számaival és először csak itt hallható új dalokkal.
A nulladik napon a 10 órás, Zene A Rasszizmus Ellen megakoncert várja az érdeklődőket, a hazai zenei élet „nagy öregjeivel” és a jelen sikercsapataival valamint külföldi vendégzenészekkel. Mindez a Nagyszínpadon délután 1 órától 23 ig. Mindeközben a magyar jazz is ünnepel a Világzenei Nagyszínpadon a műfaj legnagyobb hazai alakjaival, s ráadásként az estét ezen a színpadon Miles Davis egykori zenésztársai zárják, emlékezve a nagy trombitás-legendára. A nulladik napi örömzenélés 23 órától az A38-wan2 sátorban és a jazz klubhelyszínén folytatódik majd.
A megszokott porgramhelyszínek közt elsőként említsük a Nagyszínpadot, Lily Allennel, Fatboy Slimmel, a The Prodigy-vel, Placebo-val vagy Faith No More-ral, és persze számos egyéb világsztárral. Idén is hozza a megszokott színvonalat a Világzenei Színpad. Lesz itt Calexico, Orquestra Buena Vista Social Club, Amadu és Mariam, Khaled és még sokan mások.

A megújult helyszínek közt összevont színpadként mutatkozik be az A38 és a Wan2, egy 3300m2-es, akár 10.000 főt befogadó megasátorban. A napi 6 fellőpő közt lesz majd a White Lies, a Tricky vagy a Babylon Circus. Régi-új helyszín a rock zenét tömörítő MTV Headbangers Ball – Rock Színpad, a fellépők közt a Backyard Babies, a Satyricon, a Deathstars, az Expatriate vagy a Turbonegro. A Burn Party Aréna idén kibővített proramkínálattal rukkol elő. Az új, fél 8-as sávban lép fel többek mellett, Jose Padilla, a Coldcut vagy a Crystal Method, az hagyományos sávban pedig Pete Tong, Armin Van Buuren, Eric Prydz, Paul Oakenfold és még sokan mások. A korábbi években már kipúposodott a roma zene sátra a nagy érdeklődés miatt, úgyhogy idén egy másfélszer nagyobb sátorban bulizhatnak a műfaj rajongói a francia, belga, szlovák, szerb, spanyol, román és természertesen a hazai cigánymuzsikára. Új sátrat kapott idén a Magic Mirror rendkívül népszerű színpada is. A Vándor Vurstli is idén egy cirkuszi sátrat kapott. A táncdalfesztivál sztárjai pedig átköltöztek a Pesti Est – Volt teraszra.

Új „magyar nagyszínpadként” mutatkozik be az MR2 Színpad rajta a hazai zenei élet aktuális sztárjaival Barabás Lőrinctől a Kaukázuson át a Kispálig és Quimbyig. Új helyszín a Pécs 2010 Amfiteátrum. 2010 ugyan csak 1 év múlva lesz, de a jövő évi európai kulturális főváros programkínálatából a Sziget lakói már most ízelítőt kaphatnak. Az Amfiteátrum helyszínén tematikus napokon lépnek majd fel az előadók, szerdán a Balkáni Napon, csütörtökön a Dívák Napján, pénteken a Hazai Multikulti Napon, szombaton a Mediterrán Napon és vasárnap a Hagyományok Napján. Az idei Sziget sztársorában ezen a helyszínen lép fel – mások mellett – a világklasszis gitáros, Al di Meola is. A meduza helyszín szintén a Pécs 2010 programsorozat keretében köszönti látogatóit, a tőle megszokott színvonalú felhozatallal.
A magyarországi rendszerváltás és a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából az ARC és a Sziget közös akciót tervez. A 2009-es Szigeten egy 50 m hosszú, 2m magas falat állítanak közösen fel. Az Arcadom-fal festésében egyaránt részt vesznek felkért alkotóművészek és a fesztivállátogatók. Magyarország ezerszínű népi kultúrájának értékeit hivatott bemutatni a 2009-ben először bemutatkozó új helyszín, a Hungarikum Falu, mely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával, a LEADER Program keretében jöhet létre idén. A több mint egyhektáros területen megvalósuló, a népművészetet, kézművességet, gasztronómiát egyaránt átfogóan bemutató helyszín minden évben más központi téma mentén fog válogatni a táncegyüttesek, népzenekarok, kézműves és hagyományőrző programjai, a kistermelők és nagyobb vállalkozások borai, pálinkái, mangalica kolbászai, sajtjai és más egyedi termékei közül. A Sziget egyik legnagyobb látványosságának ígérkezik a nagy utcaszínház helyszíne. 60 ember, egy élő hálót alkotva, lóg majd egy 72 tonnás darun minden este 11 órától a La Fura Dels Baus katalán látványszínház előadásában. A világhírű társulatot a tavalyi Sziget ihlette meg erre az produkcióra. Tehát egy egyedi a Szigetre készült előadás szem és fültanúi lehetünk majd az 5 fesztiválnapon, amit sem előtte, sem utána sehol máshol nem láthatunk.

És persze számos egyéb programhelyszín is várja a látogatókat s tucatnyi program még a késő éjszakában. Ezt azért fontos most megjegyezni, mert idén a 23 óra után kilátogatók féláron vehetnek napijegyet.

Új szolgáltatással is előrukkol az idei Sziget. Idén az úgynevezett VIP Kempinggel is bővítik a szervezők a Sziget szolgáltatásainak széles sorát. Bár a Sziget kempingszolgáltatásai már eddig is, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számítottak, a szervezők úgy döntöttek, hogy kialakítanak egy új kiemelkedően színvonalas kemping területet, egy „VIP Kempinget”. Mindezt persze úgy, hogy a korábban mindenki számára elérhető kempingezési lehetőségek száma és színvonala nem csökken. A volt honvédségi üdülő területén kialakítottak tehát egy őrzött, recepcióval ellátott területet, ahol csomag- és értékmegőrző, mobiltöltő, internet, WIFI, ABC, büfé fedett terasszal, mosoda, várja a látogatókat, állandó felügyelettel, takarítással, és többnyelvű információval. A VIP Kemping a Szigeten lévő strand-medence szomszédságában épül fel, tehát az itt kempingezők strandolással, vagy akár medenceparti koktélozással is elüthetik az időt. Itt kell megjegyezni, hogy a korábbi években a strand a teljes Sziget közönség számára elérhető volt, azonban már tavaly az ÁNTSZ nem engedélyezte, hogy a szigetlakók használják. Idén azzal a feltétellel sikerül üzembe helyezni a medencét, hogy csak korlátozott számban, azaz csak a VIP Kemping lakói használhatják. A VIP Kempingben csak a VIP Kemping jeggyel, plusz „ottalvós” bérlettel rendelkező látogatók kempingezhetnek.

Autóval ne!
Mivel a Fesztivál környékén alig van szabályos parkolási lehetőség, a szervezők kérnek mindenkit, hogy a Sziget megközelítéséhez kizárólag tömegközlekedési eszközöket vegyenek igénybe. Köszönettel tartozunk, hogy a közösségi közlekedés Szigetet érintő járatait sűríti a fesztivál idejére a BKV Zrt. Támogatásukkal a helyi lakosok, és az ide érkező külföldiek, a tömegeket vonzó fesztivál idején is kényelmesen utazhatnak. Négynyelvű információs anyagaik abban is segítenek a fesztiválozóknak, hogy hogyan juthatnak el a helyszínről legkönnyebben pl. a Deák térre, vagy a Ferihegyi repülőtérre.

A Sziget kerékpárúton is megközelíthető, s a fesztivál területén ingyenes bringamegőrző működik, s ha kell kisebb javításokat, karbantartást is elvégeznek a kerékpáron. Mindezeken túl bérelni is lehet kerékpárt a szigeti bejárónál.
Természetesen idén is lesz hajójárat. Hajójárat hétköznap (a -1. naptól, hétfőtől-péntekig) 14-04 óra között, a hétvégén (szombat, vasárnap) 12-04 óra között, a pesti oldalon a Jászai Mari tér (Margit-hídtól északra 3., számozás szerint a 8. számú móló), valamint a Vigadó téren a 3/a móló (a SPOON és a Columbus hajók között) ezenfelül még a budai oldalon a Batthyány tér és a Sziget között folyamatosan oda-vissza jár.
Minden nap este 11-től reggel 5.00-ig folyamatosan közlekedik, a már megszokott Sziget buszjárat. Útvonal: a Szigettől az Árpád híd budai hídfője – Margit híd budai-pesti hídfője – Nyugati Pályaudvar – Oktogon – Madách tér útvonalon a Móricz Zsigmond körtér végállomásig.
A Sziget szolgáltatásainál megszokott, mérsékelt transzferárakon lehet a TAXI szolgáltatásait igénybe venni. De aki a környezetbarát személyszállítást választja, RIKSÁval is jöhet, vagy mehet az otthona és a Sziget között.
Az eddigi évekhez hasonlóan idén is sűrűbben közlekedik a HÉV augusztus 12. és 16. között, a Sziget Fesztivál idején. A szentendrei HÉV menetrendje már augusztus 10-től változik a rendezvény előzetes programjaihoz igazodva. A fesztivál helyéhez legközelebbi megállóhely a Filatorigát. A BKV Zrt. számít arra, hogy a Sziget idején jelentősen megnő az utasforgalom a Szentendrei HÉV vonalán. Annak érdekében, hogy minden utas — akár törzsutas, akár bulizni megy — kényelmesen utazhasson, a HÉV sűrűbben közlekedik a rendezvény ideje alatt; a Batthyány tér és Békásmegyer között pedig éjszaka is jár. A sűrített járatokon túl információs pultokkal és tájékoztató anyagokkal is segítik a rendezvényre igyekvőket.

Épülő Sziget
6000 ember 15 nap alatt építi fel a 76 hektáron elterülő Szigetet. A felépülő sátrak összterülete mintegy 30000 m2, legnagyobb a A38-Wan2 3300 m2-es nagysátra, melyeknek tartozékait 12 kamion szállított a helyszínre. A Sziget főbb útvonalaira 11 kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 24000 m2 fa burkolattal borítják a talajt, mindezeken túl nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém „szőnyeget” borítanak le. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizes és kazánkonténer, 210 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 20 kamionban kerítés és kordon érkezett, 4 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre.
Az Ausztriából behozott folyóvizes konténer-wc-kből 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45 kivilágított WC lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-kel és a korábban is használt konténer WC-kel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén 1550 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Több pontban a Szigeten fertőtlnítő kézmosókat állítanak fel. Tovább fejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és tavaly a szervezők által kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további több kilométeres szakaszon bővítik a világítást.

Hanglimiter minden zenés helyszínen
7 napon át 100 ember és 4 targonca építi a színpadokat, melyekhez az 20 kamion szállította a Szigetre. Közülük a legnagyobb, a 900 m2–es 16 m magas, 20 tonna teherbírású Nagyszínpad, melynek súlya több mint 90 tonna. A Nagyszínpadon 5 tonnányi világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 450.000 wattnyi teljesítménnyel, 96, nagy teljesítményű intelligens lámpával. A Nagyszínpadon idén is a legmodernebb technikáknak megfelelő digitális hangkeverő pultokat állítanak be a rendszerbe: 300 kw, Meyer Sound hangtechnika, Line Array hangrendszer. További nagyobb színpadokon is Meyer Sound hangtechnika biztosítja a kiváló hangzást.
A hangszigetelő sátrakban éjszaka is működő programhelyszínek hangszint-beállításához természetesen idén is lesz hangpróba, a kerület illetékeseinek részvételével. Tavaly már bevált, ezért idén is alkalmazzák azokat a zajlimitáló technikai eszközöket, melyek a hangberendezésekre kötve, emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangot, ha valaki megpróbálná túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt. Ezeket minden jelentős, éjszaka is működő programhelyszínen és idén már a hangosabb vendéglátó egységeknél is felszerelik. Mindezeken túl egy új fejlesztésű rendszert is alkalmaznak idén a szervezők, mellyel a fesztivál környező területeiről pontosan lehet lokalizálni a zenés helyszíneket, s azonnal intézkedni, ha valamelyik a határértéket átlépné.
Szintén tavaly használták először és beváltotta a hozzáfűzött reményeket az új fejlesztésű anyagból készült zajszigetelő fal, mely a korábbinál nagyobb hatásfokkal képes a zajokat tompítani.

Fő az egészség, elsődleges a biztonság
A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 3 mentőkocsi. A Szigeten lesz természetesen gyógyszertár, azonban azok a szigetlátogatók, akik betegségük okán folyamatosan gyógyszert szednek, hozzák magukkal saját gyógyszerüket, melynek tárolását az egészségügyi bázison megoldják.
Több mint ezer rendőr teljesít szolgálatot az idei Szigeten, rendfenntartást emellett 1.200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalom irányító segíti. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök. A rendőrőrs kibővült és új helyszínen az internet sátor mellett, egy konténerekből épült „irodaházban” működik majd, 24 órás szolgálattal, többnyelvű tolmácsokkal. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülő problémákat ugyanitt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalmunkatársai orvosolják.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a Sziget 2009. biztosításának zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi forgalomkorlátozás lép életbe a főváros területén. Tilos megállni: 2009. augusztus 7-én 6 órától 2009. augusztus 18-án 20 óráig a Budapest, III. Kerület Reményi Ede utca mindkét oldalán a Szentendrei út és a Jégtörő utca közötti területen, a Benedek Elek utca mindkét oldalán a Szentendrei út és a Jégtörő utca közötti területen, a Vajda János utca mindkét oldalán a Szentendrei út és a Jégtörő utca közötti területen, a Mozaik utca mindkét oldalán a Szentendrei út és a Jégtörő utca közötti területen, a Leányfalu utca mindkét oldalán a Reményi Ede utca és a Mozaik utca közötti területen, az Óbudai rakpart mindkét oldalán a Mozaik utca és a Szépvölgyi út közötti területen,
Jégtörő utcának az Auchan behajtó és a Mozaik utca közötti szakaszának mindkét oldalán.
Lezárásra kerül: 2009. augusztus 7-én 19 órától 2009. augusztus 18-án 20 óráig a Budapest III., Jégtörő utcának az Auchan behajtó és a Mozaik utca közötti szakasza.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Galériaerdő mizéria – mégis veszélyt hárított a Sziget
Tavaly a Hajógyári Sziget III. kerülethez tartozó, ún. Galériaerdő részét, egy az önkormányzattal kötött szerződés értelmében – saját költségre (50 millió forintot költve) – a szervezők kitakarították, parkosították, közvilágítást építettek, padokat, szemeteseket helyeztek ki és az utat is helyrehozták. A parkosítási munkák során ezt, a kb. 50 éve elhanyagolt területet megtisztították a szeméttől és az aljnövényzettől. Ekkor azonban kiderült, hogy az elhanyagoltság és az elmúlt évek nagy viharai és árvizei miatt számos fa életveszélyessé vált, egyrészt elkorhadtak, másrészt a nagy dőlésszög miatt veszélyt jelentettek. A parkterületet karbantartó Kertészeti Vállalat szakembere által megjelölt veszélyes fákat (a több ezer fából összesen 234-et), a Sziget szervezői – szintén saját költségükre – az esetleges balesetek elkerülése érdekében kivágatták. Ezután a kerület vezetése lakossági bejelentés alapján, illegális fakivágások miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Sajnos a nemrég átvonult viharok még további, több mint 30, korábban egészségesnek tűnő fát törtek ketté, vagy döntöttek ki. A problémát felismerve a III. kerületi önkormányzat most a szervezők által nem veszélymentesített további területeken is megrendelte a veszélyes fák kivágását, folytatva a szervezők által elkezdett veszélyelhárító munkát. Ezt azonban már nem tudják mindenütt a Sziget előtt elvégezni, ezért a veszélyesnek ítélt területet a fesztivál ideje alatt a rendezők elkerítik.

Pannini, churros, pljeskavica, tortilla – jó étvágyat!
A Szigetlakóknak nem kell éhezni majd a Szigeten. 6 vendéglátós centrum, számos ételárussal várja majd a megéhezett bulizókat. Lesznek grillételek, gyros, hot-dog, hurka-kolbász, bográcsos egytálételek, erdélyi ételek, főtt kukorica, pecsenyék, sültek, juhtúrós puliszka, vega-, reform-, és bioételek, pizza, kürtöskalács, főtt kukorica, nyárson malac- és kacsasült, pannini, churros, pljeskavica, tortilla, minifánk és lángos is. A nagyszínpaddal szemben 6 különböző nemzet ételspecialitásait kóstolhatják meg, a Hungarikum faluban pedig a magyar specialitásokkal ismerkedhetnek a látogatók. Idén látványosan bővül a Sziget borkínálata is. A nagyszínpad sztárjainak sem lesz okuk idén sem panaszra, hiszen a kritikusok által a legjobbnak választott magyar étterem, a Costes szakácsai főznek majd rájuk.

-mr2-


Email
MegosztásFacebookMySpaceTwitter