A Yourope nevű, hatvannégy európai fesztivált tömörítő egyesület nyílt levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy változtassa meg a Sziget Fesztivált “ellehetetlenítő” területhasználati díjról szóló döntést. A nemzetközi szervezet nyílt levelében olyan értékes jelenségként írja le a Sziget Fesztivált, amely Magyarország jó hírét terjeszti a kulturális világban. “Meggyőződésünk, hogy a Sziget olyan mérvadó demokratikus értékek hordozója, mint a tolerancia és a kommunikáció” – fogalmaz a levél, amelyet azok után juttattak el Tarlós Istvánhoz, hogy a főpolgármester korábban elmondta: a fesztivál szervezőinek az előző városvezetés által kalkulált díjtételek alapján két és milliárd forintot kellene fizetniük a rendezvény megtartásáért. Bár a városvezetés jókora kedvezményt adna ebből az összegből, így is milliárdos nagyságrendű közterülethasználati díjat szedne be a szervezőktől…

A Yourope levelében a fesztivál gazdasági jelentőségét is hangsúlyozza, a Sziget ugyanis munkát ad a fővárosiaknak, a beszállítóknak, a művészeknek, illetve a rendezvény turistákat vonz Budapestre. A szervezet jelképértékűnek nevezi, hogy a Sziget Fesztivál színhelye az európai országokat összekötő Duna által körülölelt óbudai Hajógyári-sziget.

A Yourope tagjai között tudhatja többek között a dán Roskilde, az angol T in The Park, az osztrák Nova Rock, a holland Pinkpop, a belga Rock Werchter, a spanyol Benicassim, illetve a szerb EXIT és a szlovák Pohoda fesztiválokat.