Ez magic! Hirdeti így a rendezvényt a fesztivál reklámarca, mivel hogy ugye az emlékek visszatérnek a 20. Szigeten. Ha csak abból indulunk ki, hogy szinte minden nagyobb fellépő koncertje alatt a homlokunkhoz csaphatunk, hogy „ja igen, ők már voltak itt”, akkor is helytálló ez a szlogen, de sokkal inkább megfogja az idei Sziget hangulatát, hiszen abban van a valódi varázslat…

Gondolok itt a látványra, ami körülöleli szinte az egész helyszínt, gazdagon díszítve fényjátékokkal, művészi installációkkal és gyakorlatilag amerre néz az ember, lát valami érdekeset. Mondjuk a legérdekesebbet nyilván a színpadokon, például a Nagyszínpad deszkáin, ahol a Glasvegas koncertje alatt még interjút készítettünk a Beatsteaks tagjaival, de a németek koncertjét már teljes egészében sikerült végignézni. A punk/rock csapat annak ellenére énekel angolul, hogy hazájukban óriási tradíciója van a német nyelvű daloknak, népszerűségüket mégsem akarták tovább növelni ezzel, inkább megmaradtak a nemzetközibb megoldásnál, minek kapcsán még a Transformers film harmadik epizódjának soundtrack lemezére is felkerültek egy dallal.
A Two Drummer Summer elnevezésű turnéjuknak jóformán ez volt az egyetlen nem német nyelvterületen adott koncertje, ami talán még dobott is egy kicsit a zenekar hangulatán. Két dobossal, néha három gitárossal tolták a főként laza rock nótákat, miközben a tömeg felett húzódó slagokból spriccelt a víz, lehűtendő egy kicsit a forróságot. A buli krónikájához hozzá tartozik, hogy még Ambrus ‘whiskey-s rabló’ Attila is ott volt a tömegben, de whiskey-t ezúttal nem tartott magánál.

A Hurts már tavaly is itt volt a Szigeten, igaz akkor az A38-on nem igazán jött át a meghitt hangulat, sokkal inkább az azt követő ausztriai Frequency fesztiválon. Bár új anyagot azóta sem adott ki a manchesteri duó, népszerűségük csak egyre nő, ahogy telik az idő. Mivel az alábbi videón teljes egészében megnézhető a koncert, így mindenki meggyőződhet arról, hogy mennyire elegánsan adja elő magát a szép számú háttérzenésszel megtoldott Hurts. Az eleganciát talán túl is gondolják a kelleténél, a közönséggel való kommunikáció hiánya meglehetősen nagy távolságtartást feltételez. Mindenesetre a Wonderful Life, a Stay és Sunday is óriási hangorkánt váltott ki a küzdőtéren.

A Placebo sokadjára tért vissza Budapestre, gyakorlatilag a Sziget legkülönbözőbb korszakaiban bukkantak fel a fesztiválon. Volt hogy nagyon jó koncertet adtak, de akadt olyan is, mikor csak erőlködésnek tűnt a produkció. Ez mostani nem tartozott egyik kategóriába sem. Sokkal inkább egy jól felépített, megújított setlisttel ellátott profi show volt, melyben már nincs meg Brian Molkoék régi varázsa, mégsem hagyja unottan lötyögni a közönséget. A Battle For The Sun album dalai nem állnak közel hozzám, így ha mást nagyon nem is, ennek az albumnak az erőltetését a negatívumok közé sorolnám. Aztán persze az Every You Every Me, a Song To Say, Goodbye vagy a Bitter End többször is a csúcspontra repítették a másfél órás show-t, de tessék erről meggyőződni a saját szemetekkel is…

A 2012-es Sziget fesztivál sok megújulást hozott. Ahogy korábban is említettük, nincs metal sátor, átrendeződött a terep egy része, a legfájdalmasabb viszont az áremelkedés lett. Rengetegféle ételből válogathatunk többnyire horribilis árakon, de az itallap is tudott okozni kellemetlen meglepetéseket. A biztonsági szolgálat munkatársai a megszokottnál is bunkóbb hozzáállást tanúsítanak, hogy mást ne említsek, egyikük a Beatsteaks két tagját fenyegette tettlegességig fajuló fellépéssel, mindössze azért, mert az úriember egy szót sem ért angolul… a backstage bejáratánál strázsálva. Szóval a magyaros sajátosságok megvannak, ennek ellenére a Sziget ezerrel pörög, a második napon pedig többek közt a Korn és az Anti-Flag is ‘ringbe lép’.

fotó: Sziget.hu