A Skywalker korában még egyszer összejön a saga kulcsszereplőinek nagy része, hogy egy meglehetősen feledhető kalandban utazzák be a messzi-messzi galaxist. Star Wars-rajongók talán még így is remekül szórakoznak, de aki egy kicsit is többet várt annál, mint hogy a lehető legegyszerűbb mederben csordogáljon végig a trilógia lezárása, az csalódni fog, méreteset.

Pedig ez a Star Wars-film látványban hatalmasan gurít és Palpatine visszatérése is annyira, de annyira ígéretesnek tűnt a trailerek alapján. Csakhogy itt egy olyan hanyagul összedobott forgatókönyvet kapunk, amiről nehéz elhinni, hogy komoly munkát fektettek bele. Pedig biztosan volt benne meló, de mégis nagyon kiszámítható és egysíkú lett minden.

Palpatine legújabb gonosztervének főszereplője Kylo Ren, akinek az lenne a feladata, hogy végre megtalálja és megölje Rey-t, aki nagyon igyekszik, hogy erős jedivé váljon. Rey és csatlósai hamarosan egy nagy útra lesznek kénytelenek indulni, mely veszélyekkel és klisékkel teli. J.J. Abrams akkora tempót diktál a filmben, mintha egy trilógiát akarnának elmesélni egyetlen két órás mozgóképben. A vége nem is lehet más, mint egy csomó megválaszolatlan kérdés, vagy ha megválaszolják is, azzal nem kimondottan lehetünk elégedettek. Például az előző rész végén Snoke halálánál azt gondoltuk, hogy oké-oké, biztosan nincs ez az ügy itt még lezárva. Erre most jön Palpatine, aki egy hatalmas horgászbot végén vegetálgat gépekre kötve és benyög egy fél mondatos magyarázatot Snoke szerepe kapcsán. Hát, nem sok, de innentől még több ilyen is vár ránk a filmben.

Mindezek ellenére viszont a Star Wars-hangulat ezer százalékon pörög. Az újonnan megismert világok, lények, maga a miliő remekül illeszkedik be az egész SW-univerzumba. A párbeszédek sem mindig kínosak – mert hát igen, ez is gyenge pontja a filmnek – ott van például Finn és Poe párosa, ők még mindig elég jól elszórakoztatják egymást és a nézőket is.

Az utóbbi időben sokat hallottunk arról, hogy nem feltétlenül volt meg az előző két rész alatt, hogy merre is fut ki ez a történet. Ezt persze cáfolták sokan, de a látottak alapján tényleg több volt az ad hoc pillanat, mint a tudatosság. Rian Johnson távozása után mint J.J. Abrams egészen más utat szánt volna a lezárásnak, mint elődje. Ez pedig kicsit sem hangzik szerencsésnek.

Leiát sem sikerült méltóképpen elbúcsúztatna, hiába van sok ölelgetés és sok könnycsepp, egyszerűen erőltetett lett az egész attól, hogy az idő közben elhunyt Carrie Fisher már felvett jeleneteit mindenképpen bele akarták tenni a filmbe, miközben akár simán el is engedhették volna ezeket. De nem ő az egyetlen, akit a régi szereplők közül szinte cél nélkül belepakoltak a filmbe. Elspoilerezni nem akarjuk, de úgy is mindenki látja majd kiről van szó.

Hogy lesz e következő trilógia, vagy mostantól csak egy-egy film várható, az még rejtély, mindenesetre most a léc megint nincs magasan a Star Wars-univerzumban. Meg lehet és meg is kell majd ezt ugrani, de csak idővel. Jót fog tenni egy kis pihenő ennek a messzi-messzi galaxisnak.

Star Wars: Skywalker kora (kritika)
Star Wars-rajongók talán még így is remekül szórakoznak, de aki egy kicsit is többet várt annál, mint hogy a lehető legegyszerűbb mederben csordogáljon végig a trilógia lezárása, az csalódni fog, méreteset.
50%Szerintünk
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
78%