[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tom McCarthy eddigi legkomolyabb munkája olyannyira erős lett, hogy a Spotlight – egy nyomozás részletei rögtön az idei Oscar gála egyik legfontosabb szereplője lehet, hiszen rögtön hat jelölést is begyűjtött, köztük a legjobb film kategóriájában. Az igaz történet alapján készült alkotás nagyon súlyos problémák nyomában jár, melyek évtizedeken át rontották meg emberek, családok életét. A fantasztikus színészgárdával elkészített film pedig valósághűen tárja elénk Boston történetének legszörnyűbb titkát.

Alig túl az ezredfordulón a Boston Globe-hoz új főszerkesztő (Liev Schreiber) érkezik, aki arra ösztökéli oknyomozó riporter kollégáit, hogy vegyenek elő egy már majdnem elfelejtett ügyet, melyben egy bostoni papot gyermekmolesztálással vádoltak meg. A Spotlight rovat szerkesztői (Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams) pedig nem csak felgöngyölítik a megrázó eset szálait, de felfedezik, hogy az egész sokkal drámaibb méreteket ölt, mint az előzetesen akárcsak sejtették volna. Sőt, maga az egyház próbálja minden lehetséges eszközzel, szinte már maffiamódszerekkel eltusolni a papok bűneit. Innentől kezdve pedig már sokkal súlyosabb morális problémákkal szembesülnek az újságáírók, maga a Boston Globe és mindenki, aki csak tudomást szerez a botrányról.

Spotlight-Movie

Nem egyszerű egy ilyen sztorit vászonra vinni úgy, hogy abból egy végletekig izgalmas történetvezetés alakulhasson ki, hiszen itt nem ropognak a fegyverek, nem folyik a vér, viszont annál több archív irat és túlélő beszámolója áll rendelkezésre. McCarthynak és csapatának is óriási kihívást jelenthetett a legtöbbet kihozni a történetből, de nyugodtan állíthatjuk, a Spotlight az utóbbi évek egyik legfeszültségteljesebb és legizgalmasabb filmje. Mark Ruffalo, Rachel McAdams és Michael Keaton személyében három zseniális színész is hozzájárult ehhez a végeredményhez, de kiemelni itt nem érdemes senkit a filmből, hiszen ahogy az oknyomozó újságírás maga, ez is csapatmunka volt.

És nem szabad elfeledkezni az egyszeri és megismételhetetlen Boston jellegzetes utcáiról, melyek szinte bármilyen filmet méghangulatosabbá varázsolnak. Ugyanakkor nehéz persze jó hangulatról beszélni, mikor a fülünk hallatára részletezik, hogy milyen bűnöket követtek el az érintett papok hosszú évtizedeken át. Szerencsére a 2002-es leleplezésnek Bostonban és a világ minden más táján is lettek következményei, valahogy mégsem fogunk jó érzéssel felálni a moziszékből, mikor legördül elénk a stáblista.

A szörnyűségek felderítése Pulitzer díjat hozott a Spotlight újságíróinak, de azt is biztosra vehetjük, hogy a filmes változat sem távozik üres kézzel az Oscar gáláról. Egy félelmetes képet festő, eredeti és őszinte filmmel van dolgunk, melyre igazán nagy szüksége volt a világnak.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Boston legundorítóbb titka (Spotlight - kritika)
A fantasztikus színészgárdával elkészített alkotás valósgághűen tárja elénk Boston történetének egyik legszörnyűbb titkát.
Ami tetszett
  • Lebilincselően izgalmas
  • Boston hangulata
Ami nem tetszett
  • Néha nehéz követni
9Szerintünk
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
9.4