Todd Haynes (Carol, Távol a mennyországtól) ezúttal egy olyan témát boncolgat, mely régóta aktuális, de talán még sosem volt annyira a köztudatban, mint napjainkban. A Sötét vizeken Amerika egyik legnagyobb környezetszennyezési botrányát mutatja be, mely bő húsz év után sem ért véget.

Robert Bilott (Mark Ruffalo) céges jogászként nagyvállalatokat véd kiemelkedő hatékonysággal. Egy napon felkeresi egy farmer, aki állítja: a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi egy kisváros ivóvizét, amitől többszáz állata pusztult el és ez a helyi lakosokat is komolyan érinti. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd, a tét pedig nem kisebb, minthogy a számos rejtélyes megbetegedés és haláleset, valamint az évtizedeken át tartó ivóvíz-szennyezés ténye napvilágra kerüljön. Az ügyvéd az igazság kiderítése érdekében kockára tesz mindent, a karrierjét, a családja és a saját biztonságát is.

Bilott elképesztő harcát Nataniel Rich írta meg a New York Times-ban, ez szolgált alapul Haynes filmjéhez. A történet pedig már önmagában elég elképesztő. A DuPontnál ugyanis pontosan tudták mit művel az általuk gyártott termékekben megtalálható PFOA az emberi szervezettel, de mivel irgalmatlan mennyiségű pénzt kaszáltak vele évtizedeken át, igyekeztek eltusolni ezeket a ‘mellékhatásokat’.

A Sötét vizeken egy lassú sodrású film, mégis két órán keresztül érdekes tud maradni. Ezt pedig úgy éri el, hogy hihetetlenebbnél hihetetlenebb dolgokat vág az arcunkba. Mikor azt gondolnánk már mindent tudunk erről a balhéról, akkor ránk tol még néhány sokkoló tényt, hogy egy kicsit se érezzük magunkat komfortosan.

Közben egyébként a mindig mélabús, de nagyon hiteles Ruffalo mellett olyan színészek bukkannak fel a vásznon, mint a Bilott feleségét alakító Anne Hathaway, vagy a jogi háborúban mellette álló Tim Robbins és Bill Pullman. És mégsem ők, hanem maga a sztori viszi el a pálmát, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, döbbenetes.

A pereskedés a mai napig tart, de nem kell attól félnünk, hogy a Sötét vizeken nem kapna megfelelő lezárást. Csak épp az utolsó képsoroktól nem jó kedvvel távozunk majd a moziból.

Sötét vizeken (kritika)
A Sötét vizeken egy lassú sodrású film, mégis két órán keresztül érdekes tud maradni.
80%Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
83%