Huszonöt évvel azután, hogy Woodsboro csendes kisvárosát brutális gyilkosságsorozat rázta meg, egy új gyilkos ölti magára a maszkot, hogy egy csapat tinédzsert kiszemelve felszínre hozza a település véráztatta múltjának titkait.

A Sikoly is feltámadt hamvából és bő tíz évvel a legutóbbi rész után egy furcsa folytatást villant, ami Requelként (Reboot+Sequel) hivatkozik saját magára. A nagy szerencsénk, hogy itt nem csak ez az elnevezés ötletes, hanem a mindenféle alcím és számozás nélküli érkezett új sztori is az. Nosztalgia és frissesség, rettegés és sok nevetés, elég jó elegyet alkotva.

Az első részt még 1996-ban mutatták be, ami ha nem is rengette meg a horror filmek világát, azért a közönséget rendesen az ujjai köré csavarta. És ahogy ilyenkor lenni szokott, jöttek a folytatások, melyek egyre halványabbra sikerültek, mígnem eljutunk napjainkig és végre ismét jó érzés a Sikolyról beszélni.

A készítők remekül éreztek rá arra, hogyan hozzák össze az ikonikus szereplőgárdát néhány új arccal. Utóbbiak közt olyan sorozatsztárokat is találunk, mint a The Boysból ismert Jack Quaid, vagy a 13 okom volt főhőse, Dylan Minnette. Persze az igazi nagy durranás Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette visszatérése. És persze ott van az új gyilkos (gyilkosok?), Ghost Face képében, aki szívósabb mint bármikor ezelőtt és a paráztatásban is elég gyakorlottnak tűnik.

Az Aki bújt c. filmmel nagyon robbantó rendezőpáros, Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett hozzá tudott még tenni néhány eredeti ötletet is a filmhez, de inkább csak csavarnak a korábban már sokszor eljátszott fordulatokkal. Illetve a karakterek szájába adtak hatásos, de néha elég meglepő sorokat, amikor is gyakorlatilag azok a nézőnek magyarázzák saját létezésüket. Furcsa, de kétség kívül működik.

Az új Sikoly tocsog a vérben és olykor kegyetlenebb mint azt várnánk, de másik oldalról meg elég laza párbeszédek teszik végülis könnyen fogyaszthatóvá. Az alkotók képesek voltak egy olyat filmet tető alá hozni, ami görbetükröt tart saját magának, de közben se nem hat erőltetettnek, se nem lesz idegen a jól megszokott műfajától. Vérbeli slashert kapunk, amit nehéz nem szeretni, márha az ilyen típusú filmeket korábban bírta valaki. Hogy van e ebben a franchise-ban még ennél is több, vagy ezt ebben a formában csak egyszer lehetett így eljátszani, az jó kérdés, mindenesetre jár a vállveregetés ezért a folytatásért.