A Shinedown-t 2001-ben alapította Brent Smith énekes és Barry Kerch dobos. Azóta az egyik legdinamikusabban fejlődő rockzenekarrá váltak: bemutatkozó albumuk, a ‘Leave A Whisper’ (2003) rögtön platina státust ért el, első két lemezük pedig – a második a 2005-ben megjelent ‘Us and Them’ volt – összesen 7 db. TOP 5 kislemezdalt tartalmazott. A nagy nemzetközi áttörést azonban a 2008-as ‘The Sound of Madness’ hozta, mely a Billboard Top 200-as albumlistáján a nyolcadik helyen debütált, és 120 hétig listán maradt. A lemez népszerűsítő turnéja két és fél évig tartott, közel 440 állomással. Negyedik stúdióalbumuk, az ‘Amaryllis’ első kislemeze, a ‘Bully’ volt,melyhez az alábbi klip készült:

A lemez 12 dalt tartalmaz, és március 26-án jelenik meg.  „Semmiképpen nem akartam, hogy kiszámítható legyen a lemezünk zeneileg. Meg akartam lepni a közönségünket, azt akarom, hogy elgondolkodjanak. Ez lett eddig a legrockosabb albumunk.” – mondta a lemezről Brent Smith. – „Minden dal elmesél valamit rólam, szívem és lelkem benne van a lemezben, úgyhogy érzem, ez az album vízválasztó lesz a zenekar számára.

Az ‘Amaryllis’ tematikailag a sebezhetőségről szól, sebekről és azok gyógyításáról. Ez az első lemez, ami ebben a zenekari felállásban készült el, a dalszerzéshez hozzájárult a 2 legfrissebb tag, Zach Myers és Eric Bass is. A lemez producere a ‘The Sound of Madness’ -t is segítő Rob Cavallo volt, aki dolgozott már a Green Day-jel, My Chemical Romance-szel, és Kid Rock-kal is. Hat dalban hallható egy 30 fős zenekar is.

Az amaryllis olyan virág, ami a sivatagban nő, a semmiből, egyedül – tökéletesen reprezentálja a céljainkat.  Ezt az utat akarjuk bejárni mi négyen: pár éve az emberek azt gondolták, mi soha sem leszünk és nem is lehetünk sikeresek….mi nem így gondoltuk. Ezért lett az album címe Amaryllis, mert ez a lemez a végzetről szól.” – mondta Brent.