Az idei Sziget fesztivál egyik legjobban várt fellépője egyértelműen a Rise Against volt. A csapattal már a tavalyi Dürer Kertes bulin is készítettünk egy interjút, de szerencsére ezúttal is sikerült elcsípnünk őket néhány mondat erejéig. A kérdéseinkre a zenekar dobosa, Brandon Barnes válaszolt…

Mire számítotok ma, hiszen az előző buli abszolút telt házas volt Magyarországon?

Lövésem nincsen, de bízom a legjobbakban. Amikor legutóbb Magyarországon jártunk, egy elég kicsi helyen léptünk fel a szokásoshoz képest, de fantasztikus volt hogy az emberek a bárpulton álltak, a falakról lógtak. Úgy emlékszem kétszer is visszakiabáltak minket az öltözőből. Lehetne a mai is ilyen.

Kijött az új lemez, sőt klipet is láthattunk már róla. Mi a következő lépés? Mesélj kicsit a terveitekről.

Most abszolút az Endgame körül forog minden, rengeteget játszunk, interjúk, rádióturné, de ezek mellett nem hanyagoljuk el a zenélést, meg ugye ilyenkor jut idő két állomás között lazítani kicsit, és a családunkkal lenni. Képzeld csak el hogy egész évben úton vagy, és alig  van pár napod amikor úgy érezheted: “De jó itthon.”

Úgy hallottuk korábban ide érkeztetek, nemcsak a fellépés napján élvezitek a magyarok vendégszeretetét.

Így van, már pár napja itt vagyunk, szerettünk volna körülnézni nálatok. Legutóbb nem volt rá túl sok időnk, de ahogy szerintem láttátok is a Rise Against road movie-ban Tim a Keletinél, és a metróban adta elő egy szál gitárral a Swing Life Away-t, és akkor eldöntöttük, ha legközelebb erre járunk biztos bejárjuk a környéket. Csak pár európai nagyváros őrizte meg ennyire történelmi báját, és hát érted, nem egy panelrengetegben élsz. Szeretni való hely.

Harcoltok a globalizáció ellen, lelkes PETA támogatók vagytok, rengeteg fontos kérdést képviseltek. Ez lenne a Rise Against üzenete, vagy ez csak személyes ügy?

Igazából mindkettő. Mindannyian vegák vagyunk, és együtt érzünk azokkal az elesettekkel akiknek bátorításra van szükségük. Nem azért kezdtünk el zenélni hogy drogozzunk meg csajozzunk, hanem mert valami mást akartunk csinálni mint a többiek. Ha pedig úgy alakult hogy van alkalmunk vagy módunk ezekre a problémákra felhívni a figyelmet akkor meg is tesszük. Segítsétek Ti is egymást!

-Szabó Péter és Bondár Szilvia-