[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rekordszámú, 11 jelölést kapott a legrangosabb brit színházi elismerésre, a Laurence Olivier-díjra a Harry Potter és az elátkozott gyermek című darab – számolt be róla hétfőn a BBC News.

Az Olivier-díjak történetében még nem fordult elő, hogy egy színmű ilyen sok jelölést gyűjtsön. A Groundhog Day című musical nyolc kategóriában indulhat a trófeáért.
A jelöléseket hétfőn hozták nyilvánosságra, az esélyesek listáját két korábbi Olivier-díjas színész, Denise Gough és Matt Henry jelentette be.
Glenda Jackson, aki a The Old Vic színházban Lear királyt alakította, 1984 óta először kapott jelölést. A legjobb színésznő mezőnyben Jackson mellett Cherry Jones, Billie Piper és Ruth Wilson is esélyes a díjra.
A legjobb színész kategóriában Ed Harris (Buried Child) és Tom Hollander (Travesties), valamint a Harry Pottert alakító Jamie Parker vagy Ian McKellen nyerheti a díjat.
A J. K. Rowling regényfolyama nyomán született Harry Potter és az elátkozott gyermek című kétrészes darab a harmincas éveik közepén veszi fel Harry Potter és barátai életének fonalát. A színmű, amelyet két estén játszanak, több mint ötórás. A darab 11 jelölésével a Hajlakk című musical 2008-as rekordját döntötte meg.

A Potter-darab versenyben van a legjobb új színdarab díjáért is az Elegy, a One Night in Miami és a The Flick című előadások társaságában.
A varázslótörténetben Hermione Grangert alakító Noma Dumezweni a legjobb női mellékszereplőként lehet díjazott, Anthony Boyle, aki Scorpius Malfoyt játssza, a férfi mellékszereplő kategória díjára jelölt, és a darab zeneszerzője, Imogen Heap is díjazott lehet. John Tiffany, a dráma rendezője kétszer is szerepel a legjobb rendező mezőnyben, mivel a The Glass Menagerie című előadásért is jelölték. Vetélytársai Simon Stone, aki a Yermát, és Matthew Warchus, aki a Groundhog Dayt jegyzi.
A Groundhog Day egyébként a legjobb új musical kategóriában a Dreamgirls, a School of Rock és a The Girls című zenés darabokkal mérkőzhet meg.
Az Andrew Lloyd Webber komponálta Jézus Krisztus Szupersztár felújítása hat jelölést kapott, köztük a legjobb musical felújításét. A Dreamgirls öt jelölést kapott, a darab sztárja, Amber Riley a legjobb musical színésznő díjára esélyes.
Kenneth Branagh különdíjban részesül majd az április 9-én, a Royal Albert Hallban rendezendő díjátadó ceremónián.

MTI

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]