[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rangos elismerésben részesül Dan Panaitescu. A Sziget fesztivál idén júliusban elhunyt munkatársa, aki a rendezvény nemzetközi fellépőinek szervezéséért volt felelős, a European Festival Awards posztumusz életműdíját (Lifetime Achievement Award) kapja meg.

A legnagyobb nemzetközi fesztivál-elismerésként számon tartott European Festival Awards egyik kategóriájaként minden évben átadják az életműdíjat. A tragikus romániai autóbalesetben idén júliusban 61 évesen elhunyt Dan Panaitescu hosszú éveken át a Sziget booking menedzsere volt. A díjat az elhunyt özvegye és Gerendai Károly főszervező veszi át a január 11-i díjátadó gálán a hollandiai Groningenben – közölte Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke kedden az MTI-vel.
A Eurosonic Noordeslag nyitógáláján tizennégy kategóriában osztják ki a díjakat a legjobb fesztiváloknak és szakembereknek. Az életműdíjat mindig hamarabb, a rendezvényt megelőző év vége felé hozzák nyilvánosságra. Dan Panaitescu az indoklás szerint a fesztiváliparban végzett több mint húszéves áldozatos munkájával, illetve a szakma iránta érzett tiszteletével érdemelte ki a rangos elismerést.
Dan Panaitescu a Sziget kezdete óta, húsz éve dolgozott a fesztiválon, és jelentős szerepe volt abban, hogy a Sziget a legjelentősebb rendezvények közül egyedüliként kétszer is elnyerte az év legjobb nagyfesztiválja díjat, valamint legutóbb kiérdemelte a legjobb programkínálat (best line-up) elismerést a European Festival Awardson.
“Hihetetlen az a sok részvétnyilvánító üzenet, baráti megemlékezés, ami a menedzsmentektől a világsztárokig a nemzetközi szakma minden szintjéről érkezett Dan halála után. Az elmúlt évtizedekben kialakult kapcsolatai nemcsak szakmai, hanem baráti jellegűek lettek, és ezek a barátai most is sokat segítenek abban, hogy sikerrel tudjuk átvészelni Dan elvesztésével járó kritikus időszakot. Az életműdíj, amit csak a legnagyobbak kaphatnak, talán segít abban, hogy ne csak a családja, barátai és a kollégái tudják, hanem azok is megértsék, akik nem ismerhették személyesen, milyen nagy veszteség mindannyiunknak Dan hiánya. Bárcsak személyesen vehetné át” – fogalmazott a díj kapcsán Gerendai Károly.
Dan Panaitescut további két kategóriában – az év promótere díj, a kiválóság és a szenvedély díja – jelölték idén a European Festival Awardra, amelyen a Sziget a legjobb nagyfesztiválok és a művészek kedvenc fesztiváljai között, a B my Lake pedig a legjobb kisfesztiválok sorában jelölt. Szép Fruzsinát, a Sziget korábbi programigazgatóját, a Berlin Festival és a Lollapalooza Festival Berlin jelenlegi igazgatóját szintén jelölték a kiválóság és szenvedély kategóriában.
A Sziget nagyszínpada idén Dan Panaitescu nevét viselte.

MTI

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]