Joe Satriani amerikai gitáros egy nappal azután nyújtott be keresetet a Coldplay ellen, hogy a brit rockbanda hét jelölést kapott a vitatott ’Viva la vida’ című dalért, amiből addigra 2 millió példány kelt el. A városi bíróság a héten elutasította Satriani panaszát, a bíró feltétele az volt, hogy a felek peren kívül egyezzenek meg. Satriani még 2008 decemberében perelte be Chris Martin bandáját és a lemezkiadóját, mert szerinte a Coldplay-slágerhez az ő 2004-es ’If I Could Fly’ című számának dallamát nyúlták le az ’Is There Love in Space?’ albumról. Idén a banda ezzel a dallal nyert Grammy-díjat…

Satriani a szerzői jogok megsértése miatt arra kérte a Los Angeles-i bíróságot, hogy ő határozhassa meg, mekkora összeg illeti meg, vagy rendeljék el a dal betiltását.

A Coldplay tavaly decemberben nyilatkozatban reagált a plágiumvádra: ha van is hasonlóság a két szám zenéjében, az a véletlen műve, a ’Viva la Vida’ című dalnak nem Satriani a szerzője. A dal Chris Martin énekes, Guy Berryman basszusgitáros, Johnny Buckland gitáros és Will Champion dobos műve, és a címet Frida Kahlo mexikói festő egyik képe miatt választották.

-mti-


Email
MegosztásFacebookMySpaceTwitter