2011. szeptember 10-én, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be a ‘Pearl Jam Twenty’ című filmet, mely a Pearl Jam zenekar 20 éves fennállását ünnepli; a film egy összefoglaló képet mutat a banda éveiről Cameron Crowe Oscar-díjas rendezőnek és zenei újságírónak köszönhetően. A jegyárusításról és a további filmfesztiválokon való bemutatásról szóló információk, valamint a filmpremierrel kapcsolatos részletek megtalálhatóak a www.tiff.net oldalon…

A Pearl Jam dokumentumfilmjét világszerte szeptember 20-án mutatják be a kijelölt mozikban egyetlen alkalommal, azonban a kiemelt országokban szeptember 23-tól egy teljes héten át megtekinthető lesz az alkotás. A filmet a legjobb mozik tűzik műsorukra az Amerikai Egyesült Államok erre kijelölt városaiban és a világ többi részén egyaránt. A kiemelt mozik legfrissebb listája a www.PJ20.com oldalon található.

Annak érdekében, hogy szeptember hónapban kizárólag a kiemelt városokban és mozikban láthassa a filmet a közönség, a Pearl Jam Twenty televíziós bemutatójára október 21-én kerül sor az Amerikai Egyesült Államokban a PBS „American Masters” sorozatán belül, az első PBS Arts Fall Festival részeként. Ezt követően a film DVD-n is megjelenik a Sony Music/Columbia Records gondozásában 2011. október 25-én. A Pearl Jam Twenty című dokumentumfilm a Movies On Demand weboldalán is megtekinthető lesz a bemutatókat követően, a mozik vetítési időpontjaihoz igazodva.

A Pearl Jam Twenty filmzenei lemeze, mely a Sony Music és a Columbia Records gondozásában jelenik meg, előrendelhető a www.PJ20.com oldalon, várható megjelenésére pedig szeptember 19-én kerül sor. Az album – Cameron Crowe által választott dalokkal – tökéletes kiegészítője a filmnek.

Az egész évben tartó ünneplés kiegészítéseként a Pearl Jam Twenty című könyv 2011. szeptember 13-án került a boltok polcaira. Az Egyesült Államokban Simon & Schuster, míg az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában az Atlantic Books kiadásában jelenik meg a könyv, mely tökéletesen összefoglalja a banda történetének két évtizedét. A művet a veterán zenei újságíró, Jonathan Cohen írta és állította össze Mark Wilkersonnal, a Who Are You – The Life Of Pete Townshend című könyv szerzőjével közösen. A kivitelezésért a Pearl Jam bennfentes dizájnere, a Brad and Satchel dobosa, Regan Hagar felelt. A kiadvány előszavát Cameron Crowe írta, és a könyvben megtalálhatóak lesznek olyan interjúk eredeti szövegei, melyek Bruce Springsteennel, Neil Younggal vagy Dave Grohllal készültek. A könyv szintén előrendelhető a www.PJ20.com oldalon.

A Pearl Jam Twenty című film óriási témákat ölel fel, élénk színek és megkapó zenék kíséretében meséli el annak a krónikáit, hogyan alakult a banda, szupersztárrá válásukat követően hogyan fordult meg velük a világ, hogyan léptek vissza a reflektorfénytől annak érdekében, hogy megvédjék saját magukat, és hogyan hozták létre azt a bizalmi kört, amelyben élnek és dolgoznak – utat engedve egy olyan munkamorálnak, mely előrébb vitte őket. A film azt a szabadságot ünnepli, amely lehetővé tette, hogy a banda úgy készítsen zenéket, hogy nem veszítik el közben sem saját magukat, sem a rajongóikat, sem pedig azt a zeneimádó énjüket, akik ők valójában.

„Nagyon sokat tettünk a filmbe – pillanatokat, a bandatagok által készített képeket, hangfoszlányokat, látványelemeket, valamint régi és új interjúkat – különféle formátumban, melyek képesek bemutatni egy érzelmes albumon keresztül, milyen volt a banda tagjának lenni a 20 éves utazás alatt” – mondja Cameron Crowe. „A részletek gazdagsága nagyon megkönnyítette a dolgunkat – csak elmondjuk a banda történetét és hagyjuk, hogy a zene vezessen bennünket. Igazi szórakozás volt elkészíteni ezt a filmet, és nagyon várjuk, hogy megoszthassuk a rajongókkal.”

A több mint 1200 órányi ritka, értékes és eddig sosem látott felvételből, valamint 24 órányi közelmúltban készített interjúból és élő anyagból összeállított film, melyben élő koncerteken készült pillanatképek is láthatóak lesznek, teljes képet ad a rajongóknak és a közönségnek a Pearl Jam által bejárt útról.

A Pearl Jam Twenty a Vinyl Films, a Monkeywrench Inc. és a Tremolo Productions közös produkciója. A film produceri munkálatait Cameron Crowe , Kelly Curtis, Morgan Neville és Andy Fischer látták el, míg az executive producer Michele Anthony volt.