[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Paramore ötödik nagylemezével jelentkezett a napokban, mely a kezdeti irányoktól jócskán elkanyarodva egy különös, a ’80-as éveket idéző pop lemezben ölt testet. A vidám, olykor már szinte naívnak tűnő dalok azonban egy nagy adag keserűséget dolgoznak fel, és talán pont ettől lett olyan eredeti az After Laughter.

A 2013-as Paramore album már akár előre is vetíthette volna, hogy nagy változások állnak be a zenekar háza táján. Akkoriban sem volt minden rendben a Hayley Williamsék körül: több korábbi tag is kilépett, ráadásul azóta perek is indultak a távozó zenészek, valamint a csapat kiadója (Fueled by Ramen) között. Még azt is felrótták nekik, hogy egy háttérből irányított, dróton rángatott bandáról van szó. Hogy valójában mi történt és kinek van igaza, az talán nem is érdekes a számunkra. Az sokkal inkább, hogy milyen produkciót tudott letenni ezek után a zenekar az asztalra.

A csapatba hét év után visszatért Zac Farro dobos, valamint Taylor York gitáros (multiinstrumentalista) közreműködésével Williams teljesen új arcát mutatja. Játékos dallamok kísérik egymást dalról dalra, olyan hangszerekkel és hangulati elemekkel kiegészülve, melyek eddig valahogy elképzelhetetlenek voltak a Paramore esetében. Rögtön a nyitó Hard Times – amellett hogy óriási löketet ad az albumnak – inkább juttatja eszünkbe például a Klaxonst, mint az egykor pop-punk vonalon mozgó csapatot.

Az egész albumra jellenző amúgy, hogy leginkább a (jó értelemben vett) szinti-pop és new wave vonalán halad. A dalszövegek tele vannak keserűséggel, depresszív utalgatásokkal, melyek valószínűleg a zenekar mögött hagyott nehéz éveknek állítanak emléket. A ’80-as évek vastagon rányomja a bélyegét a lemezre, de közben még így is (vagy pont ezért) slágerlista ostromló lett több tétele is. Nem csak a már említett Hard Times, de a Told You So, vagy a Rose-Colored Boy is pillanatok alatt beleül a fülünkbe.

Viszont a teljes albumnak időt kell adni, hogy beérjen. A 12 dalt végigpörgetve érezzük igazán, hogy mekkorát is lépett korábbi önmagához képest most a Paramore. Hogy előre, vagy csak oldalra, egy alternatív útvonalra, azt majd az idő eldönti.

Az After Laughter összképe pozitív, bátor albumról van szó, de ugyanakkor nagyon hiányoznak a gitárközpontú dalok is róla. Ha a későbbiekben a korábbi és az új korszak legjobb elemeit vegyíti a csapat, akkor leszünk csak igazán elégedettek. Addig is az idei VOLT fesztiválon élőben is tesztelhetjük a friss anyag legjobb szerzeményeit, érdemes lesz június 30-án megnézni a Paramore első soproni fellépését!


Hazai forgalmazó: Magneoton / Warner Music

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Paramore - After Laughter (albumkritika)
Kedvenc dalok
  • Hard Times
  • Told You So
  • Rose-Colored Boy
7.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (3 Szavazások)
7.3