A Golden Globe- díjjat a magasba tartva, tapsvihar közepette lépett színpadra a Saul fiának stábja az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott délutáni sajtótájékoztatón. Nemes Jeles László többek között azt is elárulta a sajtónak, hogy stílszerűen francia pezsgővel ünnepelte a Cannes-ban diadalútra lépő film Oscar- jelölését.

A rendező és munkatársai hatalmas megtiszteltetésnek érzik a jelölést és izgatottan várják az Oscar- gálát. Nemes Jeles véleménye szerint filmje azért lehet ennyire sikeres, mert ismét felfedezte az egyén megjelenítésének fontosságát a holokauszt ábrázolásban. Az első filmes direktor szerint minden magyar kamasznak látnia kellene ezt a filmet, mert véleménye szerint az empátiával nagy bajok vannak ebben az országban.

Arra kérdésre, hogy mit szól a mocskolódó hozzászólásokhoz az interneten, szellemesen így reagált: „ Kommenteket olvasni olyan, mintha elmennénk egy hangversenyre, felvennénk azt és aztán utólag csak a köhögéseket hallgatnánk meg belőle.” Az alkotók a továbbiakban nem kívánnak reflektálni a témára.

Rajnai Gábor producer elmondta, hogy a világon közel nyolcvan országban vetítik majd a Saul fiát, például Koszovóban és Görögországban, de látható lesz majd Japánban, Vietnámban és Malajziában is. Hamarosan pedig több száz amerikai mozi is műsorára tűzi.

Matthieu Taponier a film francia vágója arról számolt be, hogy hazájában rendkívüli népszerűségnek örvend a film. Értelmiségi körökben például állandó beszédtémának számít, egy híres művészettörténész, bizonyos Georges Didi- Huberman könyvet is írt róla melynek Kilépés a sötétből a címe és tulajdonképpen egy levél Nemes Jeles Lászlónak.

Zányi Tamás hangmérnök pedig elárulta, hogy egy nagyon neves amerikai hangmérnök (a nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni) már felvette vele a kapcsolatot, mert iskolájában oktatni szeretné Zányi filmben alkalmazott technikáját.

Az esélyeket latolgató újságírók kérdéseire válaszolva Nemes Jeles László azt nyilatkozta, hogy Cannes előtt egyáltalán nem tudták, hogy hogyan fognak reagálni az amerikaiak a mozira, mert Észak-Amerikában inkább a hagyományos történetmesélést kedvelik, de az újítás mégis megfogta őket.

A stáb arra a kérdésre, hogy mi a véleményük a másik négy idegen nyelvű filmről, nem kívánt válaszolni, mert még nem látták az összeset és félinformációk alapján nem szerettek volna ítéletet mondani.

Mi módfelett bízunk benne, hogy a Saul fia folytatja hihetetlenül sikeres menetelését a hátralévő másfél hónapban és végül megörvendeztet minket az Oscarral.