Főleg a fiatalok járnak moziba, ismételgetik Hollywoodban, ezért ennek a korosztálynak készül a filmek többsége. Aztán jönnek a meglepetések, amik szembemennek a demográfiai szabállyal. A közelmúlt két romantikus vígjátéka, Az elveszett város és a Beugró a Paradicsomba nem kimondottan a tinédzsereket célozta meg, mégis nagy siker lett. Még náluk is határozottabban letette a garast 2018-ban a Könyvklub, amelynek négy hősnője – Jane Fonda, Diane Keaton, Mary Steenburgen és Candice Bergen – nagymamakorban élvezi az élet örömeit. A film 100 millió dollár feletti összbevételt ért el, ami feltűnő eredmény olyan produkció esetében, amelynek idősebb hölgyek a főszereplői, és még a környéken sem bukkan fel egy szuperhős.

Azóta volt egy világjárvány, változtak a mozibajárási szokások, a nem nagyon fiatal nézőket még nehezebb becsábítani a multiplexekbe, a Könyvklub – A következő fejezet mégis erre vállalkozik. A négy hősnő hat év alatt nem lett sokkal fiatalabb, de az energiájuk és az életörömük lankadatlan. Most itáliai kalandra vállalkoznak, amit még egyetemi éveikben terveztek, de az élet mostanáig keresztülhúzta számításaikat különféle házasságok, válások és szívrohamok ürügyén. Az „amerikaiak Európában bukdácsolnak” típusú vígjátékoknak nagy hagyománya van Hollywoodban; amitől a Könyvklub – A következő fejezet mégis friss és más, az a négy színésznő, akik gazdag élettapasztalatukkal a hátuk mögött vetik bele magukat az élvezetekbe. Természetesen a romantika sem hiányzik a Rómától Velencén át Toszkánáig tartó körúton, erről többek között Andy Garcia és Don Johnson gondoskodnak, és öröm viszontlátni a már szintén nyugdíjaskorú olasz szívtiprót, Giancarlo Gianninit a folyton felbukkanó rendőrfőnök szerepében.

Azt, hogy a mozikban mennyire nem csak a húszéveseké a világ, a minap már újra bizonyította az 80 for Brady című romantikus sportvígjáték, amelyben a 84 éves Fonda mellett a 82 éves Lily Tomlin és a 91 éves Rita Moreno viszik a prímet. A produkciót azzal szólták le a bemutatása előtt, hogy csak a gerontológiára szakosodott orvontanhallgatók lesznek rá kíváncsiak, ehhez képest szép siker lett a tengerentúlon.

(Book Club: The Next Chaptermost csütörtöktől a hazai mozikban!)