A Simple Plan tavaly énekesük hangszálproblémái miatt kényszerült lemondani többek közt SZIN-es fellépést is, melyet ígéretükhöz híven idén maradéktalanul bepótoltak, igaz Sopronban. A Volt fesztiválos fellépés előtt nem sokkal Chuck Comeau-val, a kanadai zenekar dobosával beszélgettünk többek közt Sean Paulról, a dubstepről és saját alapítványukról is.

Ez lesz az első alkalom hogy hazánkban léptek fel. Igaz, tavaly már közel jártatok egy itteni bulihoz, de az sajnos végül meghiúsult. Mikor érkeztetek Magyarországra?

Kb. két órával ezelőtt futott be a buszunk ide Sopronba. Tegnap egy svéd fesztiválon játszottunk, az nagyon jól sikerült, majd átrepültünk Bécsbe, ahonnan rögtön jöttünk is a Voltra. Emlékszek a tavalyi balszerencsés nyarunkra. Sajnos Pierre egészségügyi problémái miatt akkor nem volt más választásunk, le kell mondani minden bulit. Viszont azóta is több magyar rajongóval találkoztunk, például épp Bécsben, nagyon jól esett, hogy sokan várnak itt minket. Biztos vagyok benne, hogy ha nemsokára kimegyünk a színpadra, mindenkit kárpótolni fogunk a tavalyi évért.

Mivel a holnapi, prágai bulitok végül elmarad, így ez az európai turnétok utolsó állomása. Milyennek értékeled a mögöttetek lévő hetek eseményeit, a turnét magát?

Igazából hónapokról beszélhetünk, hiszen gyakorlatilag tizennégy hónapja promózzuk a legutóbbi lemezünket. Voltak közben óriási élményeink, például az Ausztráliában eltöltött három hét mindannyiunk számára meghatározó élmény volt. Az egész körút őrület volt és nem tudok eleget hálálkodni az égnek, hogy csak a zenéléssel kell foglalkoznom, így pedig bejárhatom az egész Földet a barátaimmal, új országokat, embereket ismerünk meg. Mint egy álom, olyan ez az egész. Immáron tíz éve vagyunk ebben benne és nem lehet megunni egy pillanatra sem. Ami a prágai bulit illeti, azt nagyon sajnáljuk, hiszen ott a Blink-182 előtt léphettünk volna fel, akiket természetesen mi is nagyon kedvelünk. Talán a promoter lemondta az egész fesztivált, nem is igazán tudjuk mi történt, de szomorúak vagyunk miatta, biztos jó buli lett volna ott is. De most csak a Voltra fókuszálunk, ráadásul gyermekkorom meghatározó csapata, a Faith No More is színpadra lép utánunk, őket biztosan a tömegből fogom végignézni. Szóval csak ismételni tudom magam, örülünk hogy itt vagyunk egy új helyen, igyekszünk meghálálni.

Már bő egy év eltelt azóta, hogy megjelent a Simple Plan legutóbbi lemeze. Ilyenkor lassan már a folytatáson is lehetne agyalni, Nektek mik a terveitek a közeljövőre?

Tele vagyunk tervekkel, de előbb lenyomunk egy elég nagy észak-amerikai turnét és persze vissza jövünk Európába is még a karácsonyi ünnepek előtt. Közben több érdekességgel is készülünk a rajongóknak… Lesz egy élő DVD kiadványunk ősszel, megjelentetünk egy könyvet, mely tele lesz zenekari fotókkal, sztorikkal, biográfiákkal, benne lesz minden, ami a zenekar történetéhez hozzá tartozik. Szóval azt hiszem nem lesz unalmas az előttünk lévő fél év sem. Ami egy új lemez megírását illeti, az mind csak ez után jöhet, de szerintem 2013 elején már ki fog jönni egy-két friss dal, melyek a következő nagylemezt vezetik fel. Nem nagyon álltak még össze a dolgok ezzel kapcsolatban egyikünk fejében sem, de ha lehet ilyet mondani, akkor nem féltem magunkat (nevet).

A nyár egyik legnagyobb slágere lett a Summer Paradise című dalotok, hiszen szerte a világban ott van a legfontosabb slágerlisták élmezőnyében. Engem igazából az érdekelne, hogy a lemezen miért K’naan a vendégénekes, míg a TV/rádió verzióban Sean Paul. Miért döntöttetek a csere mellett?

Igazából nem mi döntöttünk így, hanem K’naan és a kiadója számára nem volt megfelelő a dal időzítése. Most tavaszra akart kidobni ő is egy új kislemezt, a kiadó pedig megkért, hogy a klipes/rádiós verzióhoz nem használjuk fel a K’naan-es verziót, mert aggódtak amiatt, hogy nem sikerült volna megfelelő figyelmet fordítani a saját dalára. Nem nagyon örültünk a döntésnek, mert K’naan gyilkos módon énekelte fel a saját részét, mindannyiunknak nagyon tetszett. Mivel nem maradt más választásunk, így keresnünk kellett egy új vendéget a dalhoz, az pedig Sean Paul lett. Őt már jó tíz éve ismerjük, még a 2002-es MTV Music Awards-on spanoltunk össze, mikor mindketten a ‘legjobb új előadó’ kategóriában lettünk jelölve. Mikor kiderült, hogy K’naan számára nem alkalmas a dal megjelenésének időpontja, egyből Seanra gondoltunk pótlásként, ő pedig örömmel jött. Szerencsére bírja a zenénket, így nem nagyon kellett neki gondolkodni, hogy elfogadja a felkérést vagy sem. A végeredményt hallva azt hiszem jó döntést hoztunk.

2005-ben létrehoztátok saját alapítványotok, a Simple Plan Foundation-t. Miért éreztétek szükségét egy ilyen lépésnek, ahelyett hogy mondjuk más szervezeteteknek adtátok volna a jótékonyságra szánt pénzösszegeket?

Korábban sokat dolgoztunk együtt non-profit szervezetekkel, így rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk a jótékonysági tevékenységekkel kapcsolatban. Arról sajnos nem voltunk meggyőződve, hogy az általunk felajánlott adományok mindig maradéktalanul megérkeznek a címzettekhez. Idén elérjük az egymillió dolláros összeget, már ami az általunk jótékonyságra fordított pénz mennyiségét illeti, az emberek pedig láthatják, hogy minden az utolsó fillérig jó helyre kerül. Támogatjuk a nehéz sorsú fiatalokat, a súlyos betegségben szenvedőket és a jövő zenei tehetségeit is. Ez az a három szegmens, amire a legnagyobb figyelmet fordítjuk az alapítványunkkal. Fontos volt, hogy a saját elképzeléseinket valósíthassuk meg, és ezen a szervezeten keresztül erre maradéktalanul van is lehetőségünk.

Manapság rengeteg új trend férkőzik be a rock zene műfajába, példának okáért az olyan csapatok mint a Korn, de kissé még a Muse is dubstep elemeket használnak fel a dalaihoz. Ti el tudjátok képzelni, hogy hasonló irányba mozduljatok?

Hát az elég vicces lenne, de soha ne mond, hogy soha. Ha tíz évvel ezelőtt valaki azt jósolja nekem, hogy közös dalt fogunk készíteni Sean Paullal, biztos kiröhögtem volna és felkiáltok, hogy “Soha!”. Ehelyett most itt vagyunk és a nyár egyik slágerében ő a partnerünk. Persze ez az elektronika dolog már megint egy másik kérdés, nem leszünk techno rockerek, ez biztosan merem állítani. Lojálisnak és hűnek kell maradnunk önmagunkhoz és a rajongóinkhoz is, a Simple Plan az elmúlt években ugyanis populárisabb irányba mozdult, de nem adnánk fel önmagunkat egy múló hisztéria miatt. Megmaradunk olyannak, amilyenek most vagyunk, mindenki így jár a legjobban.