Idén harmadszor indul útjára a Nagyon Balaton programsorozat, mely a régió legizgalmasabb kulturális-, gasztronómiai- és sporteseményeit gyűjti csokorba. Májustól szeptember végéig már 25 rendezvény várja a Balaton szerelmeseit.

Az idei nyáron sok jeles eseménynek lehetünk részesei, hiszen két közkedvelt fesztivál is jubilálni fog. 25 éves a Művészetek Völgye, a KultKikötő pedig 10. szülinapját fogja ünnepelni. A 70 éves Hobo pedig a Balaton közepén ad majd rendhagyó szülinapi koncertet egy komp fedélzetén.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek idén is a sport népszerűsítésére. Május 29-én indul az Ultrabalaton, mely hazánk egyik legnépszerűbb tömegsport rendezvénye már évek óta, valamint nem utolsó sorban Közép-Európa leghosszabb futóversenye. Idén rekord létszámú nevező, 200 egyéni induló, 650 csapatváltó és 400 kerékpáros vág neki az embert próbáló távnak.

A tó körbebiciklizése valószínűleg sokak bakancslistáján szerepel, most a legnagyobb balatoni bringás esemény a Bringamánia Tour de Balatont szervező Vuelta Sportirodával közösen június közepétől nyár végéig húsz bringapontot hoznak létre a parton. A bringások itt szerszámokhoz és frissítőhöz juthatnak, valamint ha letöltik a speciális alkalmazást és csekkolnak ezeken a pontokon, akkor akár balatoni hosszúhétvégét is nyerhetnek.

A sportolás mellett a bulikat sem szabad azért kihagyni. A déli part nyári „fesztiválfővárosa” vitathatatlanul Zamárdi, mely az idei évtől három fesztiválnak is otthont ad. A Balaton Sound idén minden eddiginél komfortosabb és látványosabb lesz a szervezők ígérete szerint. Az 5 napossá bővült fesztiválon olyan neves sztárok lépnek majd fel, mint a szintén jubileumi turnéval visszatérő Faithless, Tiesto, vagy DJ Mag, akit a világ jelenlegi legjobb dj-jének választott a Hardwell.

A Strand- Nagyon Zene Fesztivál, a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös gyermeke ugyan még csak két éves, tavaly mégis már 72.000 látogató volt kíváncsi rá. Idén a Petőfi Rádió legnépszerűbb hazai zenekarai mellett többek között Steve Aoki, a Simple Plan, az All Time Low és a House of Pain is színpadra lépnek.

Az idei évtől átköltözik Zamárdiba a B.my.Lake is. Az „elektronikus zene Mekkájaként” emlegetett fesztivált 2013-ban Európa legjobb új fesztiváljának választották. Augusztusban több száz DJ szórakoztatja majd az ide látogatókat, például Fritz Kalkbrenner, a GusGus és Sven Vath is.

Ha már Balaton, akkor semmiképpen sem feledkezhetünk meg a jó borokról és a gasztronómiáról sem.

A Kálibulin Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla lesznek a főszereplők. A nem hiába népszerű köveskáli éttermek mind különleges menüvel készülnek majd. A finom ételek mellé pedig a Balaton- felvidék ismert borászai kínálják majd boraikat. Napközben élőzene, kulturális és gyerekprogramok várják majd az érdeklődőket, este pedig a Budapest Bár ad koncertet.

Vétek lenne kihagyni a Füredi Borheteket, ahol számtalan kiváló környékbéli bort kóstolhatunk majd a hangulatos Tagore sétányon, a jó hangulatról pedig a magyar könnyűzene, pop és folk ismert szereplői gondoskodnak majd.

Annyi bizonyos, hogy programokban nem lesz hiány, bátran válogathattok a kínálatból, aztán irány a Balaton!