A Mosolyogj az utóbbi idők talán legkellemesebb horror meglepetése, már ami a mozis felhozatalt illeti. Parker Finn elsőfilmes rendező a saját, két évvel ezelőtt bemutatott rövidfilmjét szabta át egészestéssé, ráadásul sikerült azt még így is feszessé és főleg ijesztővé varázsolni.

Miután tanúja lesz az egyik páciensével kapcsolatos bizarr, traumatikus incidensnek, Dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) olyan rémisztő jelenségeket tapasztal, melyeket nem tud megmagyarázni. Ahogy az életén kezd elhatalmasodni a rettegés, a túléléshez Rose-nak szembe kell néznie felkavaró múltjával, hogy ki tudjon szabadulni ebből a borzalmas, új valóságból. 

Apró érdekesség, hogy Finn rövidfilmjének főszereplője, Caitlin Stasey is feltűnik a Mosolyogjban, ő az aki ‘átadja’ az átkot Sosie Bacon karakterének, Dr. Rose Cotternek. Ahogy haladunk előre, Dr. Cotter egyre mélyebbre süllyed a valóságosnak tűnő rémálmok erdejében. Lehet ebből számára kiút? A sztori előrehaladtával elég szépen körvonalazódik a végkifejlet, amelyhez vezető úton nem csak a szereplők idegei lesznek próbára téve. A filmnek ugyanis sikerül néhány nagyon para jelenettel letaglózni a nézőt, és ha őszinték vagyunk, már régóta vártunk valami hasonlóra egy moziteremben ülve.

Persze lehet mondani, hogy a Mosolyogj kiszámítható, és ez így is van, de ennek ellenére is hatásos. Dr. Cotter gyötrődése pszichothrillert idéző, maga a horror pedig csak rátesz a nyomasztó élményre egy jókora lapáttal. Merthogy valódi horrorból is jutott bőven az alkotásba, és bár a klisékből is van elég, azért az összkép mégiscsak eredetinek hat.

Sose Bacon, a Mosolyogj főhőse egyébként nem csak azzal szerzett magának nevet eddig, hogy ő Kevin Bacon lánya, de a 13 okom volt (Netflix) és az Easttowni rejtélyek (HBO Max) sorozatokban is bizonyíthatott már. Az ő remek játéka is hozzájárul ahhoz, hogy a filmet ismerőseinknek ajánlva újra végigfusson rajtunk a libabőr. Ne vegyünk rá mérget, hogy nem jön belőle egy folytatás pár éven belül.