A kétszeres Oscar-díjas iráni rendező, Asghar Farhadi (Nader és Simin – Egy elválás története, Az ügyfél) első nemzetközi stábbal forgatott alkotása rögtön a spanyol filmgyártás legnagyobb neveit vonultatja fel. Az alkotógárdán túl a színészek is top kategóriásak, hiszen a főszerepeket Penélope Cruz és Javier Bardem kapta. A Mindenki tudja pedig egy olyan thriller lett, mely ha kitalált is, bármikor előfordulhatna és ugyanúgy tépné fel az érintettek régi sebeit, ahogy azt a filmben is teszi.

Laura (Penélope Cruz) testvére esküvőjére utazik vissza családjával Buenos Airesből spanyolországi szülőfalujába. Az igazi mediterrán hangulatú lagzi azonban rémálomba csap át, mikor Laura lánya eltűnik és az is hamar biztossá válik, hogy váltságdíj reményében rabolták el. A család aggodalmát növeli, hogy egy korábban a környékről elrabolt kislányt csak holtan találtak meg, úgyhogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy teljesíthessék zsarolóik kívánságát. Laurát ezúttal is mindenben segíti egykori szerelme, Paco (Javier Bardem), a falubéliek pedig hamarosan összesúgnak a hátuk mögött, illetve vadabbnál vadabb elméleteket állítanak Irene eltűnésére. Mikorra Laura férje (Ricardo Darín) is megérkezik, a spanyolországi család már hosszú évekre visszamenőleg felevenített sérelmeivel röpíti méginkább a mélybe a főhösök lelkiállapotát, az idő pedig a reménnyel együtt egyre csak fogy.

Farhadi meglehetősen komótosan juttatja el a nézőt a valódi történésekig, de a cselekmény lassú hömpölygése segít egy kicsit jobban megértenünk a családi kötelékeket, mégha a karaktereket igazán mélyen nem is ismerhetjük meg. Onnatól viszont, hogy a Mindenki tudja drámai része is beindul egy egészen feszes tempóba oltott thriller kapunk. Persze ez esetben nem autósüldözésekre, vagy pisztolypárbajokra kell gondolni, sokkal inkább az érzelmek felszínre törésében csúcsosodik ki a bonyodalom. Érzelmekből, szenvedélyből, gyűlöletből pedig jut bőven még egy ilyen kis közösségre is. Ahogy rejtélyből is, hiszen Irene eltűnésének kulcsa ott kell hogy legyen a szemünk előtt.

Javier Bardem nem sűrűn okoz csalódást a nézőnek és nem teszi ezúttal sem. Karaktere miatt is vakon követnénk őt, ahogy tesszük azt a film alatt is, hiszen érezzük, hogy ő nem akar minket megtéveszteni, sőt, a legőszintébb érzelmek vezérlik abban, hogy meg tudja menteni Irenét. Persze az egyre jobban megtört Penélope Cruz, vagy a sajnálatot kiváltó Ricardo Darín játéka is erős. A remek színészi alakítások ellenére viszont érezhetünk némi felületességet, a vegyes műfajban pedig valahol elveszik a valódi mondanivaló, már ha volt ilyen.

A Mindenki tudja nem sok újat tud a drámai, a romantikus, vagy a krimi műfajhoz sem hozzátenni, de mindegyik része minőségi szórakozást nyújt, melyet egyszerűen csak jó nézni, közben pedig ismét elmerengehtünk azon, milyen egy mocskos világban élünk.

Mindenki tudja (kritika)
A Mindenki tudja nem sok újat tud a drámai, a romantikus, vagy a krimi műfajhoz sem hozzátenni, de mindegyik része minőségi szórakozást nyújt, melyet egyszerűen csak jó nézni.
70%Szerintünk
Olvasói értékelés: (0 Szavazások)
0%