Az igazi Kuba távolról sem az a romantikus, gyönyörű hely, amit az egyszeri turista elképzel magának. Az azúrkék tenger és a pálmafák díszlete mögött egy olyan országot találunk, ahol nincs más, csak a diktatúra kilátástalansága. Erről szól Laurent Cantent új filmje.

Az Arany Pálma-díjas Cantent minden klisét mellőző, erőteljes filmet forgatott. Havanna az első perctől az utolsóig a maga omladozó, mélyszegény valóságában tárul a szemünk elé. Nincsenek fülledten pezsgő, rumgőzös bárok, édes illatú szivarok, sem ritmusos salsa. A helyszín egy romos ház tetőterasza, egy zárt világ, ahonnan csak távolról látszik a szépséges óceán. Cantent már a látvánnyal is világosan érzékelteti Havanna diktatúrájának beszűkült, kiábrándítóan búskomor világát.

Ebben a roskadozó házban gyűlik össze öt régi barát egy késő délután, hogy megünnepeljék egyikük, Amadeo (Néstor Jiménez) hazatérését, aki sok évvel ezelőtt döntött úgy, hogy Spanyolországba emigrál. A férfi látogatása örömmel tölti el barátait, de ugyanakkor régi sebeket is felszakít bennük, mert Amadeo, aki valaha írónak készült, különös és eddig tisztázatlan körülmények között menekült el az országból. Még beteg, haldokló feleségét is hátra hagyta. Ez olyan vétség, amit barátai nehezen tudnak megbocsátani, különösen Tanía (Isabel Santos) neheztel rá emiatt. A titokra, ami az egész film alatt szinten tartja a feszültséget, először csak félszavakból következtethetünk.

A társaság először csak fiatalságán mereng, szóba kerülnek a legendás egyetemi bulik és koncertek, a régi szerelmek és csalódások. Aztán régi fényképek kerülnek elő egy építő táborról és a jó hangulatú beszélgetésre, egyre inkább rányomja bélyegét az ország múltján és jelenén való elmélkedés. A gyorsan pergő beszélgetésekből kezdenek kibontakozni a valódi sorsok, melyekre a kommunizmus végzetes és pusztító hatást gyakorolt.

Tanía a láncdohányos szemészorvosnő képtelen megélni fizetéséből, betegei adományaiból kell kiegészítenie megélhetését. Gyermekei Miamiba költöztek egy jobb élet reményében, évek óta nem is látta őket. Rafa (Fernando Hechevarria) a szépreményű, lázadó festő alkoholista lett, mert nem bírta elviselni a diktatúra által rákényszeríttet mellőzöttséget. Mióta leszokott az italról filléres képeket fest, melyeket a turistáknak árul. Aldo (Pedro Julio Díaz Ferran) a tehetséges mérnök mindig is hinni akart a rendszerben, egész életében próbált megfelelni a szocialista eszméknek, most mégis autószerelésből kell élnie. Felesége elhagyta egy gazdagabb férfiért, fia pedig annyira kiábrándult, hogy már tanulni sem akar, nem akar apja sorsára jutni, inkább ő is a kivándorláson gondolkodik.

Eddy (Jorge Perugorría) a társaság egyetlen olyan tagja, akinek úgy tűnik bejött az élet és felveti a pénz. Az öltönyös üzletember vastag arany nyakláncot hord, és állandóan csöng a mobilja. Később azonban róla is kiderül, hogy nem ezt az életet képzelte magának. Újságírónak készült, de őt sem engedték érvényesülni. Eddy az önsajnálat, vagy a menekülés helyett azonban megpróbálta inkább felvenni a kesztyűt és úgy döntött, hogy mindegy mibe is kerül, de jól fog élni. Egy velejéig korrupt országban azonban ezt csak úgy volt képes megvalósítani, hogy maga is megvásárolhatóvá vált.

A film egyik legfontosabb kérdése az, hogy hogyan képes az ember túlélni azt a szörnyű szenvedést, amit a diktatúra elnyomása okoz. Hogyan birkózik meg a bénító félelemmel és a szabadság teljes hiányával. Bizonyos szinten mindenképpen prostituálódnia kell, hiszen már az is megalkuvásnak számít, ha csak elhallgatjuk a véleményünket. Előbb vagy utóbb mindenkinek lesznek dicstelen titkai.

Laurent Cantent Havannájában nincsenek megoldások! Nyomorult, elveszett életek hibái kísértenek az éjszakában. A felkelő nap azonban nem hozza meg számukra a vágyott szabadulást. Kuba azúrkék díszlete mögött csak nyomort és fájdalmat találunk.

Bemutató dátuma: 2015.04.02.
Mélységes titkok, elveszett életek (Havannai éjszaka-kritika)
"Az azúrkék tenger és a pálmafák díszlete mögött egy olyan országot találunk, ahol nincs más, csak a diktatúra kilátástalansága."
7.5Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
9.1