fotó-4-copy-32001-es megalakulás óta először jött Magyarországra a Fall Out Boy csapata. A Save Rock And Roll című anyaggal nagyot robbantó chicagói zenekar a Strand fesztiválon tette tiszteletét, mi pedig a jól sikerült közönségtalálkozó előtt kaptunk néhány perces beszélgetési lehetőséget Pete Wentz basszusgitárossal, aki mesélt az új anyag különleges vendégeiről, legkedvesebb elfoglaltságáról és legsötétebb életszakaszáról is.

Végre ez a pillanat is elérkezett, első alkalommal jöttetek hozzánk koncertezni Magyarországra. Annak ellenére, hogy a Fall Out Boy tagjaként először vagy itt, jártál már korábban nálunk?

Nem, ez az első alkalom, de már a megérkezésünk után nem sokkal azt kívántam, hogy bárcsak jártam volna itt ezelőtt is, mert nagyon tetszett az a kevés is amit eddig láthattam. Szóval ez most minden értelemben premier Magyarországon.

Mindössze pár hónappal ezelőtt jelent meg hosszú várakozás után a Save Rock And Roll című lemezetek. Miben más ez szerinted, mint a szünet előtti albumok?

Elsősorban abban más mindenképp, hogy sokkal többet dolgoztunk össze négyen, mint azelőtt bármikor. Aztán persze teljesen más szemszögből közelítettük meg az egész anyag koncepcióját is az előzőeknél. A terv nagyjából ahhoz volt hasonlítható, mintha a holdra szerettünk volna menni és onnan épségben visszajutunk a Földre. Egy teljesen új rajongói bázist céloztunk meg az egész világra nézve, mert tényleg valami mást, valami sokkal tágabbat és nagyobbat akartunk alkotni, mint a szünet előtt. Jó pár különleges vendéget is szereztünk ennek érdekében.

Ha már szóba kerültek a különleges vendégek, Elton Johnt mégis hogy került képbe?

Patrick (Stump, ének – a szerk.) ötlete volt és ő volt ott vele a felvételeknél is. Elton egy igazán laza rock n roll arc, a generációs szakadékok semmit nem jelentenek az ő esetében. Remekül illett a Save Rock and Roll koncepciójába és tetszett neki is, amit tőlünk hallott. Amilyen furcsa ötletnek tűnt számomra az elején, annyira jól sült el a dolog.

Ki írta a klipek sztoriját? Egyáltalán mikorra tervezitek végigvinni a történetet?

A csapatból mindenki hozzátette a magáét a klipekhez. Az egy cselekményszálon futó sztoriból eddig hetet forgattunk le, remélhetőleg mindegyikünk túléli majd a velünk történő dolgokat (nevet), mire elérkezünk a tizenegyedik epizódhoz. Mivel a lemez pozitív kicsengésű, ezért a klipeknek is annak kéne lennie, de hogy a végén is az lesz-e, majd meglátjátok.

Az évek múlása milyen hatással van rád zeneileg? Akár mint zeneszerző, akár ’csak’ mint hallgató…

Végül is ahogy öregszem, az én ízlésem is sokat változik. Olyan műfajokat kedveltem meg mostanában, amit korábban egyáltalán nem bírtam. Nagyon sok rap, electro, metal zenét hallgatok, emellett pedig a klasszikus, vagy éppen jazz, blues műfajokban is vannak kedvenceim. Azt hiszem ez így természetes, de azért a zeneszerzés pillanataiba is beleszólnak ezek a hatások. Nem feltétlenül a FOB kapcsán, bár a Save Rock and Roll is sok műfaji elemet vonultat fel.

Elképesztő, hogy mennyi dolgot bírsz egyszerre a kezedben tartani. Ott van a kiadód, a szórakozóhelyeid, két zenekar, könyvírás, sorozatszereplések. Mintha végtelen energiád lenne, de miként tudod kordában tartani ezeket?

Mindig is örökmozgó voltam, amiatt pedig különösen szerencsésnek érzem magam, hogy a Fall Out Boy mellett rengeteg más dologra van időm, kötöttségek nélkül. A mindennapjaim gyakorlatilag a hobbijaimmal telnek, hisz minden elfoglaltságom kötődik valamilyen szinten a zenéhez. Ülök otthon és mondogatom magamnak: „miért nem csinálod ezt, meg ezt, aztán ezt…”, úgyhogy rengeteg dologgal törődöm egyszerre és imádom.

Mi a helyzet jelenleg a Black Cards-szal? Van valami tervetek a közeli jövőre nézve?

Épp egy remix kiadványon melózunk, de mivel a Fall Out Boy most kitölti az időm nagy részét, így kicsit lassan haladunk ezzel. Egy friss albumnak is lenne már értelme, de ahhoz most túl elfoglalt vagyok.

Van még időd arra, hogy új zenekarokat, előadókat fedezz fel a kiadód számára?

Persze, sőt, ez a kedvenc elfoglaltságom a Fall Out Boy mellett, nem tudnék lemondani erről.

És hol keresel új zenekarokat? Nehéz minőségi bandákra bukkanni manapság?

Gyakorlatilag mindenhol szétnézek, de a YouTube, Soundcloud a legfontosabb ebből a szempontból. Még azt sem mondanám, hogy nehéz jó zenekarokra bukkanni, inkább az egyediség az, ami nehezebben megtalálható. Egyébként a legjobb dolog ebben az egész kiadósaiban, hogy én fedezhetem fel az új zenészgeneráció egy kisebb részét, nagyon izgalmas.

Ha minden igaz egy új könyvvel, képregénnyel is készülsz mostanság.

Van most készülőben egy projekt, igen. Egyelőre nehéz róla beszélnem, mert vannak még bizonyos munkálatok hátra ezzel kapcsolatban. Amit mondhatok, hogy valamennyire rólam szól, mikor még nem voltam férfi, de már kölyök sem és az életem része lett a Fall Out Boy. Nem mondanám életrajzi kiadványnak, de sok valóságtartalma lesz.

Több szervezetet is támogatsz, úgy mint az Invisible Child Organization (nehéz sorsú afrikai gyerekek megsegítése), vagy a The Jed Foundation (főként egyetemisták, főiskolások öngyilkossági rátájának visszaszorításáért küzdő alapítvány). Milyen motivációt jelent számodra részt venni ezekben az ügyekben?

Ha megteheted, természetesen teszel is a jó ügy érdekében. Afrikában nem lehetek ott, de anyagilag is lehet segíteni a hátrányos helyzetűeket, míg a másik szervezet kapcsán hét nyolc éve én magam is megjártam a poklok poklát. Hogy más ne kerüljön ilyen helyzetbe, amilyenben voltam, azért fel kell lépni és segítő kezet kell nyújtani. Ennyi az egész.