Meghalt 87 évesen Joe Ruby amerikai forgatókönyvíró, vágó, producer, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat alkotóinak egyike – írta pénteken a BBC hírportálja.

    Ruby, aki kreatív partnerével, Ken Spearsszel együtt találta ki a világsikerű sorozat karaktereit, szerdán hunyt el Kaliforniában.
    Unokája, Benjamin Ruby mondta róla: „soha, még idős korában sem hagyta abban az írást és az alkotást”.
    A Warner Bros. animációs igazgatója, Sam Register szerint „nagyon sok gyerek szombat délelőttjeit tette különlegessé, én is köztük voltam”.
    „Ő volt az iparág egyik legtermékenyebb alkotója, emlékezetes rajzfilm-karakterek sorát köszönhetjük neki. A Scooby-Doo több mint ötven éve közkedvelt műsora a tévéknek, nemzedékeket szórakoztatott és inspirált” – tette hozzá.
    Rajongók sokasága köszönte meg Rubynak a Twitteren a „csodálatos gyerekkort”.
    Ruby a katonaság után kezdte karrierjét Walt Disney-nél, ezután a Hanna-Barberához került, ott ismerkedett meg Spearsszel. A Scooby-Doo, merre vagy? 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott, számos film és sok újabb sorozat készült a nyomán.
    „Attól féltünk, nem tart tovább egy évadnál” – emlékezett vissza Spears később.
    Ruby, Spears és Takamoto Ivao rajzolótársuk többféle variációt is kipróbált – volt olyan is, ahol a szereplők rockegyüttesben játszottak -, mielőtt a négy tini, Fred, Diána, Vilma, Bozont és kutyájuk, Scooby-Doo megjelent volna a képernyőn.

MTI