[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mostanában minden évre jut egy kiemelkedő sci-fi alkotás a mozifanatikusok számára: 2012-ben a (megosztó) Prometheus kezdte a sort, 2013-ban a Gravitáció vitte a pálmát, tavaly az Interstellartól fogtunk padlót, idén pedig a Mentőexpedíció előtt adatott meg a lehetőség, hogy maradandót alkosson. Andy Weir könyvéből Ridley Scott készített lenyűgöző és meglepően realisztikus alkotást, melyet ráadásul nagy részben Magyarországon forgattak.

Az eredeti címén A marsi bár nem egy rövid film (2 óra 20 perc), nem finomkodik sokat, pár perc után beáll a dráma: a Marson küldetést teljesítő expedíció tagjai egy vihar miatt fénysebességgel nagyon gyorsan kénytelenek elhagyni a bolygót, viszont egy végzetesnek hitt baleset után Mark Watney (Matt Damon) mérnök-botanikust halottnak gondolva hátrahagyják. Watney azonban életben maradt és mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon a következő négy évben, mikor leghamarabb jöhet a Marsra egy újabb expedíció. A tudós így egyedül marad a Földtől 140 millió mérföldre, magányosan a vörös bolygón, miközben a NASA vezetői sem tudják eldönteni, mit tegyenek, hiszen még az Ares III űrhajóval hazafelé tartó csapatot sem merik értesíteni a Watney-vel kapcsolatos hírekről. A történet egyszerre versenyfutás az idővel és színtiszta tudományos bemutató egy nagyon is elképzelhető jövőről.

Matt Damon egyébként járt már hasonló cipőben, hiszen a Ryan közlegény megmentése című remekműben ő volt a címszereplő, és ahogy akkor, úgy most is morális kérdéseket vetnek fel a megmentésére tett kísérletek: megéri-e több ember életét kockáztani egyért?
Nem csak ez az egyetlen filmes hasonlóság, hiszen a már említett Interstellarban Damon ugyancsak egy olyan figurát játszhatott el, aki évekig teljesen egyedül élt egy idegen bolygón. Az akkori eseményekkel ellentétben azonban itt most sokkal jobban dolgozza fel a végtelen egyedüllétet.

A film több jelenetét is Budapesten forgatták, így a MüPa, a Bálna, valamint a Petőfi-híd és a Rákóczi-híd mellett egyéb hungarikumok is feltűnnek a vásznon. Azonban ha van igazán vicces, szinte már trollkodó jelenete a filmnek, akkor az mindenképp az egyik NASA vezetőt alakító Sean Bean nevéhez fűződik, aki a Gyűrűk Urából kap egy kis visszacsatolást.

Damon mellett a további szereplők is kifogástalanul viszik a saját maguk részét a sztoriban: Jeff Daniels a Földön próbálja kézben tartani az irányítást, mint NASA igazgató, míg a Jessica Chastain által alakított Lewis parancsnok és csapata az Ares III fedélzetén tartják fent a feszültségfaktort. A befejezés pedig annyira izgalmasra sikerült, hogy izomból kapaszkodtunk a mozi karfájába, miközben bármilyen furcsán hangzik is, azon sem lepődtünk volna meg, ha a film azt állította volna, hogy igaz történet alapján készült. Ridley Scott ezúttal is bizonyította, hogy nem öreg ehhez a műfajhoz, sőt, jöhet a Prometheus folytatása!

A film hivatalos bemutatója előtt pár nappal a Nasa bejelentette, hogy vizet találtak a Marson, ami egy óriási felfedezés az űrkutatásban. Készült is hozzá egy vicces montázs a filmet promotálva:

Köszönet az InterComnak a vetítésért!

Mozibemutató: 2015. október 1.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Matt Damon közlegény megmentése (A Mentőexpedíció - kritika)
A történet egyszerre versenyfutás az idővel és színtiszta tudományos bemutató egy nagyon is elképzelhető jövőről.
Ami tetszett
  • valósághű megvalósítás
  • jó színészek
  • budapesti helyszínek
Ami nem tetszett
  • a világméretű összeborulás kissé cukros
8.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (9 Szavazások)
7.5