[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Az angol dalszerző-gitáros-énekes Robert Smith kultikus együttese, The Cure ma  kezdi új világturnéját, mellyel 11 év után végre ismét visszatér Magyarországra. Az utóbbi időben évente csupán tizenvalahány fellépést vállaló zenekar a tavalyi esztendőt pihenéssel töltötte, de az idei turné húsz év óta a legnagyobb vállakozása lesz: a május 10-én New Orleansban induló The Cure Tour 2016 keretében már 73 koncertet hirdettek meg, melyek közül az 50. állomás épp a Budapest Aréna lesz október 27-én.

Robert Smith-ék korábban háromszor jártak Magyaroszágon: az 1989-es Disintegration albumhoz tartozóThe Prayer Tour keretében a Kisstadionban adtak háromórás koncertet, 2002-ban övék volt a Sziget történetének leghosszabbra nyúló nagyszínpados fellépése, majd 2005-ben a Tisza-parton játszottak a Szegedi Ifjúsági Napok sztárjaként, akkor épp billentyűs nélküli kvartettfelállásban.

Az 57 éves frontembert a most induló turnén lényegében az 1995–2004 közti felállás tagsága kíséri (a basszista Simon Gallup, a billetyűs Roger O’Donnell és a dobos Jason Cooper), a különbséget csupán az új gitáros, az amerikai Reeves Gabrels személye jelenti – ő 1988-tól 1999-ig David Bowie fő zenésztársa volt, de már a Cure 1997-es Wrong Number kislemezdalában is pengetett, és 2012-től számít a zenekar tagjának.

A posztpunk színtéren induló, goth és dark wave elemeket is használó, de a szintipop, a dzsessz-pop és a pszichedélia felé is elkalandozó Cure már pályája első egy-másfél évtizede alatt összehozta az új hullám és az alternatív rock egyik legszínesebb slágercsokrát (Boys Don’t Cry, A Forest, Let’s Go To Bed, The Walk, The Love Cats, In Between Days, Close To Me, Just Like Heaven, Lullaby, Lovesong, Friday I’m In Love stb.), amihezTim Pope szellemes videoklipjei tökéletes képi kiegészítést nyújtottak, a szénaboglya-frizurás Robert Smith pedig ikonikus figura lett. A Cure 1978–2008 közt több tucatnyi klasszikus kislemezt és 13 stúdióalbumot adott ki, melyekből több mint 30 millió fogyott, s bár új lemezről azóta sincs hír, Smith-ék stabilan őrzik helyüket a legsikeresebb koncertzenekarok között. Az Észak-Amerikából júliusra Új-Zélandra és Ausztráliába átérő, majd ősztől Európában folytatódó 2016-as turné az együttes hivatalos közése szerint a csaknem négy évtizedes karrier keresztmetszetét nyújtja, a nagy slágerek mellett egy sor ritkaság és pár még kiadatlan szerzemény is helyet kap, sőt a produkció vizuális téren is tartogat újdonságokat.

A Cure az idei turnéjára egy remek előzenekart is hoz magával: a skót The Twilight Sad a posztpunkos indie rockjával leginkább az Interpolhoz és az Editorshoz hasonlít, Nobody Wants To Be Here And Nobody Wants To Leave című legutóbbi albumának egyik dalát (There’s A Girl In The Corner) pedig tavaly maga Robert Smith is feldolgozta egy közös kislemezen.

Az október 27-i budapesti koncertre jegyek még kaphatók a www.livenation.hu oldalon keresztül, valamint a Ticketpro országos hálózatában.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]