Magyar idő szerint hajnali 2-kor kezdődik a 87. Oscar- díj átadó Los Angelesben, ahol végre kiderül, hogy idén kik kapják meg az arany szobrot. A ceremóniát Niel Patrick Harris vezeti majd. Magyar film nincs a jelöltek listáján, ugyanis Bucsi Réka Symphony no. 42 című kísérleti animációs filmje sajnos nem jutott be a legjobbak közé.

A legtöbb jelölést két film tudhatja a magáénak. A Grand Budapest Hotel és a Birdman fej-fej mellett 9-9 jelölést kapott. A legjobb film kategóriájára összesen nyolc alkotást jelöltek. A már említett két filmen kívül a Sráckor, A mindenség elmélete, az Amerikai mesterlövész, a Kódjátszma, a Whiplash és a Selma versenyez egymással. Nagy meglepetésnek számított januárban, hogy az igaz történet alapján készült Foxcatcher című dráma nem került be a legjobb filmek versenyébe.

Oscar 2015 jelöltek egy klipben

Megosztóak a vélemények a Clint Eastwood rendezésében készült Amerikai mesterlövészről. Az alkotás heves vitákat váltott ki az iraki háborút még mindig támogató konzervatív amerikaiak és az azt ellenzők között. A film ettől függetlenül úgy tűnik minden idők legsikeresebb háborús mozija lesz. Február elejéig 250 millió dolláros rekord bevételre tett szert, mellyel simán veri a Ryan közlegény megmentését, ami mindössze 217 milliót hozott. Mindenképpen érdekes volna, ha egy olyan film kapná az arany szobrot, ami az amerikaiakon kívül senkit nem feszít ennyire.

A legjobb férfi főszereplő díjára Michael Keaton, Steve Carell és Benedict Cumberbatch mellett, Eddie Redmayne a legesélyesebb. Redmayne alakításától még állítólag Stephen Hawking is sokszor zavarba jött a filmet nézve, mert komolyan azt hitte, hogy saját magát látja. A színész 15 kilót fogyott a szerep kedvéért, ez tavaly Matthew McConaughey-nek is bejött. Meglátjuk idén mire lesz elég! Bradley Cooper teljesítménye az Amerikai mesterlövészben valószínűleg nem veszi fel a versenyt a fent említett jelöltekével.

A hölgyek között Reese Witherspoon a Vadon főszerepéért talán megkaphatja második Oscar- díját. Bár alakítása sok helyen kimagasló a kritikusok egybehangzó véleménye szerint mégsem tudta elég árnyaltan ábrázolni a főszereplő emberfeletti küzdelmét az anyja halála után érzett bénító gyásszal. Marion Cotillard teljesítményéről is megoszlanak a vélemények. A Két nap, egy éjszaka színésznőjét vannak, akik tuti befutónak tartják, mások viszont egyenesen elborzadtak filmbéli alakításától.

Annyi biztos, hogy idén is izgalmas versenyre számíthatunk az Akadémia díjátadóján. A jelöltek teljes listája itt található.