Eastpak Antidote Tour (Bécs) – 2011.11.08

Habár az Eastpak Antidote turné idén (ismét) csak Bécsig jutott el, azért a Gasometerben vendégeskedő A Day To Remember, August Burns Red, The Ghost Inside és Living With Lions koncertjére így is rengetegen utaztak ki itthonról. Ahogy több tucatnyian jöttek a ShortScore által szervezett busszal is, így mire átléptük a magyar-osztrák határt, már sokan életre szóló barátságokat kötöttek, vagy találták meg életük párját a járművön, de minimum örültek az ajándék Rise Against, Limp Bizkit vagy All Time Low CD-knek. A legfontosabb viszont, hogy egy olyan bulit kaptunk azon az estén az arcunkba, ami bőven megért mindenféle anyagi, vagy időbeni ráfordítást…

A Gasometer abszolút látogatóbarát nagytermében a kanadai Living With Lions melegítette be a közönséget, a ‘Holy Shit’ című legutóbbi lemezével méteres botrányhullámokat kavaró pop punk csapat pedig egész jó kis műsororral állt elő. A hangsúly természetesen az említett korong dalain volt, de a három évvel ezelőtti ‘Make Your Mark’-ról is ellőtt néhány tételt Stuart Ross csapata. A nyolc dalból álló műsor legvégére nem meglepő módon a ‘Honesty, Honestly’ maradt, melynek őrült klipje egy ideje már megleshető a YouTube-on is.

Óramű pontossággal következett a The Ghost Inside, akik idén már kétszer is megfordultak a Dürer Kertben, előbb a Comeback Kid vendégeként, majd főbandaként két hónappal később a kisteremben. Hangulataiban azok a bulik is veretesek voltak, de ahogy itt megdörrent a rögtön elsőként elnyomott ‘Unspoken’ és vagy kétezren üvöltötték a “…Give it All, Give it All, Give it All…”-t Jonathan Vigillel, azért az bokalefosós pillanatokat tudott okozni. Aztán persze volt ‘Greater Distance’, ‘Overlooked’ és ‘Chrono’ is (mindezek közben szinte végig circle pit hegyek), de a szett végén elsütött ‘Between The Lines’ is keményen beleégette magát az agyunkba.

Az August Burns Red kezdésére már csak hering pózban lehetett elhelyezkedni a nézőtéren, viszont Angel One nevű förmedvény ‘Everybody’s Free’ zenéjére bevonuló lancasteri metalcore banda minden kényelmetlenséget feledtetni tudott, ahogy előbb a ‘Composure’ breakdown bombái lecsaptak a földi halandókra, majd a friss klippel megtámogatott ‘Empire’ sing along-ja emelte még tovább az adrenalin szintet. Azt már egyébként a lemez alapján is sejtetni lehetett, hogy az ‘Internal Cannon’ élőben merőben új dolgokat képes kihozni a csapatból, így a kis spanyolos betétek alatt Jake Luhrs énekes szó szerint táncra hívta a tömeget. Hasított a ‘Meddler’, a ‘Cutting The Ties’, a ‘Poor Millionaire’, majd a végén a hatalmas circle pitet generáló ‘Back Burner’. Habár a show meglehetősen rövid volt, így is sikerült kipréselni a legjobbat az egészből, köszönhetően a remek dalválasztásoknak. A hírek szerint egyébként jövőre ismét Budapestre látogat az August Burns Red, így három év után nem csak ismételni, hanem sokaknak pótolni is lesz lehetőségük… itthon.

A floridai A Day To Remember az elmúlt években iszonyatosan túlnőtt a színtér összes többi zenekarán, így tehát közel sem volt meglepő, hogy a majd 4000 férőhelyes Gasometer gyakorlatilag meg is telt Jeremy McKinnonnék kezdésére. A dologhoz egyébként hozzátartozik, hogy a hazai pályán nyomuló osztrákok mellett a magyar, szlovén, szlovák, cseh ‘küldöttségek’ kitették a közönség felét, így az Eastpak Antidote turnén valószínűleg most játszottak a legnemzetközibb hallgatóságnak a csapatok. Visszatérve az ADTR kezdésére, már rögtön az elején robbant a konfettiágyú, ahogy a legutóbbi lemez nyitódala, a ‘Sticks & Bricks’ felcsendült és azzal együtt a függöny mögött feltűnt a zenekar. A sokak által csak pop-mosh-nak vagy popcore-nak címkézett banda élőben sem veszi magát sokkal komolyabban, mint ahogy azt a klipekből is láthattuk tőlük. Jeremy szinte kényszert érzett, hogy minden csajnak, aki felmászott a barátja nyakába, integessen egyet, míg a többiek a ‘The Danger In Starting A Fire’, vagy a ‘You Be Tails, I’ll Be Sonic’-ot tolták. A ‘Homesick’ album egyik legjobb slágerének számító ‘My Life For Hire’ után rögtön jött az aktuális nagyágyú, a mindenki által imádott ‘All I Want’. Ahogy haladtunk előre az időben, és túl voltunk az ‘I’m Made Of Wax, Larry, What Are You Made Of?’-on, vagy a ‘All Signs Point To Lauderdale’-en, azért a ‘2nd Sucks’ zúzdája is kellőképpen nagyot ütött a tucatnyi sláger között. Aztán a show hamarosan néhány cirkuszi elemet is felvonultatott, hiszen McKinnon egy óriásilabdába bújva pörgött át a közönség feje fölött, majd némi léggömb eső mellett strand labdázgatni is lehetett, ha valakinek a színpadon történtek önmagában nem lettek volna elég érdekesek. Végül a vidámparki jelleget egy kabalaállat koronázta meg, aki jó néhány ajándék pólót lőtt a közönség közé. A ráadásban egyébként a félig akusztikus ‘If It Means A Lot To You’ és a ‘The Downfall Of Us All’ tette fel a pontot az i-re, így a 20 tételt felvonultató setlist befejezése is méregerősre sikeredett.

A buli végeztével aki csak tehette, lerabolta a merch pultot, melyből jutott nekünk is, így ha szeretnétek egy (August Burns Red) póló gazdájává válni, akkor legkésőbb november 12-én délig lessetek át erre a bejegyzésre
A túra kétséget kizáróan sikeres volt, hiszen az A Day To Remember mellett az összes többi csapat szintúgy remek bulit adott, így aztán igazán sajnálhatjuk, hogy ez az esemény Budapestig már nem juthatott el. Velünk viszont a jövőben is könnyedén elérhetitek majd az osztrák főváros legjobb koncertjeit, tehát ajánlott minket követni facebookon, vagy twitteren is, ha eddig nem tették volna.