[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Steven Soderbergh végre visszatért a tévé világából a mozihoz, hogy újra egy vagány balhéról meséljen nekünk. A rendező stílusa szerencsére a régi, a Logan Lucky ugyanolyan magas fordulatszámon pörög, mint az Ocean’s trilógia, ráadásul még sokkal szerethetőbb is.

A nyugat-virginiai Logan-testvérek ugyan nincsenek elátkozva, de finoman szólva sem nevezhetnénk szerencsésnek őket. A munkanélküli Jimmy (Channing Tatum) éppen volt feleségével harcol lánya láthatási jogáért, a veterán Clyde (Adam Driver) egy lepukkant kocsmában csapos, a csinos Mellie (Riley Keogh) pedig kibírhatatlan pletykás öreglányok haját bodorítja bagóért a helyi fodrászatban. Szóval egyiküknek sincs éppen álom élete. Kitörési lehetőség híján Jimmy kitalálja a tuti balhét, ki kell rabolni egy NASCAR versenyt. A nagyszabású tervhez azonban mindenképpen szükségük van az állam legjobb bankrablójára, csak az a bibi, hogy a találó nevű Joe Bang (Daniel Craig) a sitten ül. Hőseinknek azonban ez sem lehet probléma, mi sem lehet egyszerűbb egy jó kis börtönlázadással egybekötött szökésnél. A dolgok persze nem olyan egyszerűek, mint ahogy azt a botcsinálta banda először elképzeli, ami elromolhat, az el is romlik, Soderbergh pedig jó szokásához híven addig keveri a szálakat, amíg a mozinéző szinte már a saját nevét sem tudja megmondani, hogy aztán a film végére újra bohócot csináljon belőlünk egy príma kis összetett csavarral.

A Logan Lucky ugyan nem fog meglepetést okozni azoknak, akik ismerik és szeretik Soderbergh eddigi munkáit, bár a rendező a hasonló felépítést itt megbolondítja egy jó kis torokszorító társadalomkritikával, ettől pedig hősei sokkal szerethetőbbek lesznek, mint annak idején Clooney bandája volt. A „szar hely ez a Nyugat-Virginia, de mégis a szeretett szülőföldünk” hangulat átjárja az egész filmet, ezzel máris erkölcsi alapot szolgáltatva a rabláshoz, ami ugye mindig is fontos volt Soderbergh heist filmjeiben. Itt az a különbség, hogy a néző sokkal jobban tud azonosulni a tipizált redneck szereplőkkel, akik sokszor még a Hazárd megye lordjainak karaktereinél is sokkal hülyébben viselkednek, de semmiképpen sem hasonlíthatók Danny Ocean menő csapatához. Itt kell megjegyeznem, hogy aki jót akar magának, annak eszébe se jusson ezt a filmet szinkronosan megnézni!!! Adam Driver virginiai tájszólása egészen egyszerűen zseniális, de Daniel Craig sem marad el mögötte, aki még a hangszínét is jócskán elváltoztatva hadarja jó édes anyanyelvét. Ezektől az apró részletektől lesz igazán élvezetes a színészek amúgy is kiváló játéka. Driver amúgy minden kollégáját lenyomja ebben a filmben. Az akcentus és az a halódó, rezignált fapofa, amit vágni tud hozzá élővé és nagyon hihetővé teszi a veterán Clyde figuráját.

A film tehát minden szempontból lebilincselő. Főleg azért, mert természetesen Soderbergh még úgy is meg tud lepni minket, ha a játékidő végéhez közeledve úgy érezzük, hogy mi aztán egész idő alatt feszült figyelemmel koncentráltunk a trükkös részletekre.

Rendezőnk a levezetésben aztán szépen megágyaz a folytatásnak, szóval biztosak lehetünk benne, hogy a Logan tesókat nem most láttuk utoljára. Szóval kezdjük el vágni a centit az örömteli és főleg izgalmas viszontlátásig!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Logan Lucky – A tuti balhé (kritika)
A film tehát minden szempontból lebilincselő. Főleg azért, mert természetesen Soderbergh még úgy is meg tud lepni minket, ha a játékidő végéhez közeledve úgy érezzük, hogy mi aztán egész idő alatt feszült figyelemmel koncentráltunk a trükkös részletekre.
8Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
7.5