Nehéz elképzelni a Metallicát vagy a Rage Against The Machine-t csendben. A két amerikai sztárbanda azonban A Zero DB (zéró decibel) mozgalom keretében mostanában többször is megtette, hogy koncertjeit többperces néma csenddel kezdte.
A Zero DB mozgalom az ellen tiltakozik, hogy a rock- és popzenét foglyok pszichológiai kínzására használják fel. A Metallica és a Rage Against the Machine mellett az AC/DC, Britney Spears és mások dalait évek óta használják lélektani nyomás kifejtésére Afganisztánban, Irakban és Guantánamón.


Az Egyesült Államok nem is tagadja ezt a gyakorlatot. Először Ricardo Sanchez, az Irakot megszálló amerikai csapatok parancsnoka engedélyezte 2003-ban felettesei jóváhagyásával. Azóta guantánamói foglyok is tanúskodtak erről. Volt, akinek egy sötét cellában 20 napig bömböltették Eminemet és Dr. Dre-t. A hátborzogató ötlet Anthony BurgessMechanikus narancs‘ című regénye és főleg a belőle készült Stanley Kubrick-film kapcsán terjedt el a világ számos börtönében: ott ugyanis a gyilkos, erőszakos, de agymosásnak alávetett főhősön egyik áldozata úgy áll bosszút, hogy bezárja egy padlásszobába és Beethoven IX. szimfóniájával bombázza.

Már az 1970-es években chilei foglyok tanúskodtak az ENSZ emberi jogi bizottsága előtt a Pinochet-rezsim kínzókamráiban alkalmazott módszerről. A művészeknek azonban elegük lett ebből és a Zero DB mozgalmon keresztül akarnak tiltakozni ellene. A kezdeményezők remélik, hogy hamarosan legalább 30 ezer csatlakozóval számolhatnak.