[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Joe Wright a történelem egyik legmeghatározóbb alakjának, Winston Churchill életének egy kisebb, Nagy-Britannia szempontjából azonban nagyon is meghatározó szeletéről forgatott filmet. A történet azonban mégsem olyan lebilincselően a nézőre, mint ahogy egy ilyen monumentális alkotástól elvárná az ember.

Churchill miniszterelnöki kinevezése finoman szólva sem aratott osztatlan sikert a parlamentben. Pedig igen nagy szüksége volt a támogatásra, hiszen Németország már egyre közelebb került ahhoz, hogy Britannia partjait ostromolja. Ezekben a vészterhes időkben kellett eldöntenie, hogy emberi életek ezreinek feláldozásával is, de kitartson az egyre beljebb nyomuló seregek ellen, erre bíztatva népét is, vagy belemenjen egy kétes kimenetelű béketárgyalásba.

Maga a történet adott volt, és az sem rossz gondolat, hogy egy kiemelkedő alakot, csupán élete egy meghatározó, de rövid szakaszában mutatnak meg. Ezt sikerült már A Királynőnek is bizonyítania, nem egy lehetetlen küldetés. Mégis pont az az átütő erő hiányzik a filmből, hogy beleborzongjon az ember, milyen nehéz dolog életek felett dönteni, hogy ezáltal még többet megmenthessen meg. Egyszerre rendelkezik egy ország felett, egy remek gondolkozó és mégis érzi, hogy egy szinte veszett helyzetből kell kikecmeregni valahogy. Ezek nagyon is súlyos dolgok, amit érdekesen is be lehetett volna mutatni. Ennek ellenére egész olyan izzadságszagúra sikeredett. Nem biztos, hogy jó gondolat volt az egész filmet Churchill legendás beszédeire alapozni. Híresen monumentális és nagyon nagy ívű beszédei voltak, amihez remek humorézékével adott egy újabb löketet. Csakhogy ez nem visz el a hátán egy egész estés filmet.

Akkor sem ha Gary Oldman tényleg mindent megtett, hogy átszellemüljön Churchillé. A maszkmesterek remek munkát végeztek, és maga Oldman is lelkiismeretesen készült, a gesztusai a hanghordozása, mind remek. Kristin Scott Thomas játékára sem lehet panasz, jól kiegészítették egymást, mint a magának való, zsébes férj és mögötte a nő, aki mindenben támogatja. Mégis, ha a forgatókönyv vérszegényre sikerül, akkor hiába a remek színészi játék, az összképen, csak kevéssé segít.

Sajnálatos, hogy ilyen nagy jelentőségű történetet és egy igazán impozáns színészi gárdát nem támogatta meg egy remek forgatókönyv, mert akkor tényleg felejthetetlen alkotás született volna. Így viszont nem hagy maradandó benyomást az emberben.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

A legsötétebb óra (kritika)
Sajnálatos, hogy ilyen nagy jelentőségű történetet és egy igazán impozáns színészi gárdát nem támogatta meg egy remek forgatókönyv, mert akkor tényleg felejthetetlen alkotás született volna.
5.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
5.9