Warning: A non-numeric value encountered in /home/rhsmhi/wwwroot/rated.hu/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1444

Warning: A non-numeric value encountered in /home/rhsmhi/wwwroot/rated.hu/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1444

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Túri Bálint első nagyjátékfilmje egyszerűen, de lényegre törően mutatja be a mai Magyarország fiataljainak egyik nagy dilemmáját, menni vagy maradni?

Nándi, a 31 éves wannabe zenész 7 éves külföldi tartózkodása után tér haza szülőfalujába. Nem tervez sokáig maradni, csak ameddig nem kapja meg a vízumát Új-Zélandra, ahol a számára is csak anyagilag vonzó építőiparban tervezi jövőjét. Látogatása során rátalál a szerelem, találkozik 20 éve nem látott apjával és régi ismerőseivel is. Ezek a találkozások kételyeket ébresztenek benne, hogy nekivágjon-e újra az ismeretlennek, vagy inkább itthon próbálja meg felépíteni az életét.

A kis költségvetésű film javarésze monokróm technikával készült. A fekete fehér képeket néhol színes animációs részek szakítják meg, ahol Nándi gyerekkori játéka Tom Kapitány elevenedik meg. Általa ismerjük meg a kissé komor arcú főszereplőben dúló valódi érzéseket. A történet egészét a különböző találkozások teszik egységes egésszé. A főhős hazatérése után szinte azonnal szerelembe esik. Ironikus módon, Szilvi a zenészlány, épp fordított utat járt be, mint Nándi, ő Budapestről költözött a kis faluba, ahonnan Nándi egyre csak a kiutat keresi. Találkozik gyerekkori barátjával, Matyival, aki a faluban maradt, itt éli szerény életét feleségével. Budapesten rég nem látott cimboráival vitatja meg az élet nagy dolgait. Onnan gyerekkori barátjához vezet az útja, aki egy balul sikerült csempészés miatt börtönben ül, és akit eddig még saját testvére sem látogatott meg évek óta. Eközben csatlakozik hozzá Pável, egykori utcazenész társa, aki egy harmadik utat kínál neki, csatlakozzon hozzá Szilvivel, és ismét járja az utakat, mint vándorzenész. A legfontosabb találkozása jó dramaturgiai érzékkel a végére marad. Édesapja, aki 20 éve elhagyta családját, felveszi vele a kapcsolatot és arra kéri, látogassa meg. Megannyi hezitálás után, úgy dönt, hogy teljesíti kérését, így utolsó filmbéli útja az apjához vezet.  A történet végére megjön a várva várt vízum is, hogy eldőljön a nagy kérdés, menni vagy maradni.

A szereplők javarésze a hazai underground zenei életből került ki, de a film dramaturgiája nem is követelt meg különösebben nagy színészi játékot. A Nándit alakító Cservenka Ferenc a film társforgatókönyírója és zeneszerzője is egyben. Korrektül hozta az állanadóan egykedvű, búskomor karaktert. Akárcsak a szerelmét alakító Walters Lili, akinek a saját zenekara is szerepelt a filmben. A szintén zenész Lajkó Bence alakította Pávelt, akinek néhány humorosabb pillanatot köszönhettünk.

Összességében egy jól átgondolt, remek zenével kivitelezett filmet kapunk az Y-generáció egyik legnagyobb dilemmájáról.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Legjobb úton (kritika)
5.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (0 Szavazások)
0.0