Júliusban lesz a „Világűr hónapja” a Nat Geón: a csatorna látványos és lebilincselő filmekkel készül a tematikus programsorozatra. Az űrkutatással kapcsolatos műsorfolyam részeként kerül bemutatásra az Apollo: Missziók a Holdra című film is, amely korábban még sosem látott felvételek segítségével meséli el a holdra szállás történetét.

Neil Armstrong 1969. július 20-án a Hold felszínére tette a lábát, és így szólt: „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Azon a napon a Földön több mint félmilliárd ember figyelte lélegzet-visszafojtva, amint az Apollo-11 – a történelem során először – embert juttat idegen égitestre. A Neil Armstrong, Michael Collins és Buzz Aldrin asztronauták által vezetett misszió fontos állomás volt a Szovjetunióval folytatott űrversenyben, és beteljesítette az amerikai nemzet egy ambiciózus, még John F. Kennedy elnök által megfogalmazott vágyát. Ez egy olyan történelmi tett volt, amely örökre megváltoztatta a világot.

A National Geographic július 7-én, vasárnap az Apollo: Missziók a Holdra címűdokumentumfilmmel emlékezik az első sikeres holdra szállás 50. évfordulójára, melyet a „Világűr hónapja” c. tematikus összeállítás részeként tűz a műsorára. A kétórás alkotás rendezője és producere Tom Jennings, aki a filmanyagát több mint 500 órányi film- és 800 órányi hangfelvételből, valamint több mint tízezer archív fotóból válogatta ki, hogy a nézőket a lehető leglátványosabb és leghitelesebb módon vihesse magával a NASA Apollo-programja kulisszái mögé.

Az Apollo: Missziók a Holdra aprólékos munkával rekonstruálja az Apollo-program hétköznapjait, melyekben a nézők két órára elmerülhetnek” – mondja Tom Jennings. „Megmutatjuk, hogy mi történt az űrhajókban és az irányítóközpontban, sőt az amerikai otthonokba is bepillanthatunk, ahol a családok 1969. július 20-án a televízióik elé szegezve figyelték, amint az Apollo-11 űrhajósai véghez viszik a történelem egyik legnagyobb tettét.”

A film a „Világűr hónapja” részeként kerül a képernyőre, melynek keretében júliusban további látványos és lebilincselő – többek közt a Plútó, a Szaturnusz vagy épp a Mars kutatásával foglalkozó – műsorokat is bemutat a National Geographic.

A ’Világűr hónapja’ premierjei a National Geographic műsorán:

2019. július 7. 21.00– A Plútó-misszió

2019. július 7. 22.00 – Apollo: Missziók a Holdra

2019. július 14. 21.00 – Neil Armstrong: Az ember és az űrhajós

2019. július 14. 22.00 – Apollo: Vissza a Holdra – Lehetetlen küldetés

2019. július 14. 23.00 – Apollo: Vissza a Holdra – Történelmi misszió

2019. július 21. 21.00 – Explorer: Utazás az Európához

2019. július 21. 22.00 – A Szaturnusz vonzásában

2019. július 28. 21.00 – A Challenger-katasztrófa: Végső misszió

2019. július 28. 22.00 – A Mars felfedezői: Spirit és Opportunity

Eugene Cernan elhelyezi az Amerikai Egyesült Államok zászlaját a Holdon – Apollo 17. (NASA/National Archives and Records Administration)