A magyarok egyharmada még soha nem járt a fővárosban, de a lakosság többsége nagyon büszke rá, és még a Budapestet jól ismerők is úgy látják: számos meglepetést tartogat – derült ki a Vodafone 4G Budapest Essentials felkérésére készített reprezentatív kutatásból. Leginkább a fiatalok lelkesednek: minden második harminc alatti egyetért azzal az állítással, hogy a főváros nagyon sok fiatalt tart vissza a kivándorlástól. A tudatosan felépített Budapest-márkát ugyanakkor szinte mindenki hiányolja, a pozitív fejleményeket pedig jellemzően az uniós forrásoknak és a fővárosban élő kreatív fiataloknak tulajdonítják. A felmérésben résztvevők közel kétharmada szerint Budapest egy igazi fesztiválváros, és ez a külföldiek szemében is vonzóvá teszi. A Vodafone 4G Budapest Essentials szervezői viszont a belföldi turizmus fellendítését is nagyon fontosnak tartják, többek között ezért indították útjára jellegzetes fővárosi karakterek részvételével a #köszibudapest kampányt.

Minél jobban ismerjük Budapestet, annál jobban szeretjük – derült ki a Vodafone 4G Budapest Essentials városi fesztivál felkérésére készített reprezentatív kutatásból. A magyar lakosság közel egyharmada még soha nem járt Budapesten, további 27%-uk pedig csak 1-2 alkalommal fordult meg a fővárosban. A várost jól ismerők döntő többsége (77%) viszont nagyon büszke Budapestre, és tízből csaknem kilenc válaszadó (85%) úgy gondolja, hogy a benne élők számára is tartogat meglepetéseket. Az előbbi adatok ismeretében talán nem meglepő, hogy a válaszadók közel fele (49%) Budapestet tartja Európa legjobb fővárosának, és sokak (40%) szerint a világ egyik legélhetőbb helye. Mások viszont úgy látják: akad még tennivaló ahhoz, hogy Európa élvonalába kerüljünk. A válaszadók közel kétharmada bővítené a zöldfelületeket, és nagyon fontosnak tartja a közösségi és a kerékpáros közlekedés fejlesztését. Egyébként a legtöbb – Budapest jövőjét – illető kérdésben komoly véleménykülönbség van a fiatalabbak és az idősebbek között: a 18-29 éves korosztály 16%-a például kifejezetten hiányolja a felhőkarcolókat a város sziluettjéből, az 50 felettiek 97%-a viszont hallani sem akar a dologról.

 

Budapest: a lehetőségek városa, profi imázs nélkül

A 30 alattiak szemében Budapest a lehetőségek városa: a 18-29 évesek 53%-a egyetért azzal az állítással, hogy a főváros kínálta lehetőségek sok olyan fiatalt tartanak itthon, akik egyébként kivándorolnának. Az idősebbek ezt is borúsan látják: csupán az 50-59 évesek negyede tarja ennyire vonzónak a budapesti életet. Akad azért olyan kérdés is, amiben egyetértés uralkodik: a tudatos márkaépítést és a kiforrott turisztikai koncepciót szinte mindenki hiányolja. A felmérés szerint a döntő többség (86%) úgy látja: a profi Budapest-imázs kialakítása még várat magára, és sokkal többet lehetne kihozni a fővárost népszerűsítő kommunikációs kampányokból is. Minden második válaszadó szerint Budapest fejlődése elsősorban a fővárosban élő kreatív embereknek köszönhető, de ennél is többen vannak azok (56%), akik az Európai Uniótól kapott támogatásoknak tulajdonítják az eredményeket.

„A városvezetés egyik legfontosabb feladata, hogy becsatornázza az itt élő fiatalok, művészek és kreatív műhelyek elképzeléseit, ezért is szeretnénk létrehozni egy önálló szervezeti egységet, amit bárki felkereshet az ötleteivel. Közszereplőként és magánemberként is látom, hogy az elmúlt években milyen fontos szerepet játszott a város életében a budapestiek ötletessége, a fiatal vállalkozások és az alulról jövő kezdeményezések sokasága. Minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell őket” – nyilatkozta a kutatás eredményeiről Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes.

 

Budapest fesztiválváros, és ez teszi vonzóvá külföldiek szemében

A felmérésben résztvevők közel kétharmada szerint Budapest egy igazi fesztiválváros, és ez a külföldiek számára nagyon vonzóvá teszi. Egy nagyszabású fővárosi rendezvény ugyanakkor a belföldi turizmus fellendítésére is alkalmas lehet. A megkérdezettek 77%-a örömmel venne részt olyan programokon, amit Budapest világörökségi részén vagy egyéb különleges helyszínein rendeznek.„Vidámpark, Várkert Bazár, Vasúttörténeti park, Fővárosi Nagycirkusz, Vásárcsarnok, Belvárosi piac, Margitsziget, Zwack Unicum Gyárudvar – azért választottunk különleges helyszíneket, hogy az egész világ előtt elbüszkélkedhessünk az ezerarcú Budapesttel. A fesztivállal szeretnénk a belföldi turizmus felélénkítéséhez is hozzájárulni, és felhívni a figyelmet számos tehetséges budapesti vállalkozásra” – mondta Dr. Csókay Gergely, a Vodafone 4G Budapest Essentials fesztivál főszervezője, aki a #köszibudapest kampányról is mesélt: „A fővárost olyan karakterekkel lehet népszerűsíteni, akik közvetíteni tudják a sokszínűségét. A margitszigeti fesztiválközpontban szervezünk egy fotókiállítást, ahol – mások mellett – Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Jordán Adél, Szabó Kimmel Tamás, Adorjáni Bálint, Hervé-Lóránth Ervin, Farkas Franciska, Buda Márton, Éder Krisztián és Lakatos Márk Budapest-portréját lehet megtekinteni.

A rendezvénysorozat sokat segíthet a város megismerésében, hiszen az esti koncertek mellett nappali programokat is kínál: extra belépő jár a karszalaghoz a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Ludwig Múzeumba és számos gyógyfürdőbe, féláras belépőket biztosít több kiállítóközpont, köztük a Capa Központ, a Vasarely Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria, de rendhagyó városi túrák és pop-up kiállítások is várják az érdeklődőket.

„A mobilkommunikáció fejlődésének köszönhetően ma már sokkal könnyebb felfedezni egy várost, mint pár évvel ezelőtt. Elég csak azokra a közösségi alkalmazásokra gondolni, amelyek segítségével rátalálhatunk a legjobb szórakozóhelyekre, éttermekre vagy kávézókra, és elolvashatjuk a helyiek értékeléseit is. Ha egy vállalkozás felkerül az ország digitális térképére, és tudatosan építi az online jelenlétét, akkor a forgalmát is jelentősen növelheti. Ugyanezt elmondhatjuk Budapestről is: minél több okosan szerkesztett, de hiteles tartalom kerül fel róla a világhálóra, annál több emberhez jut el a híre” – tette hozzá Baráth Péter, a Vodafone márkaigazgatója.

Budapest a szemünk láttára válik a világ legizgalmasabb fővárosává, néhány kreatív fiatal pedig úgy döntött: itt az ideje köszönetet mondani mindezért. A #köszibudapest kampány célja, hogy korrajzot fessen a jelen Budapestjéről olyan karakterek segítségével, akik közvetíteni tudják a főváros sokszínűségét. A kampányhoz – mások mellett – olyan ismert budapestiek adták az arcukat, mint Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Jordán Adél, Szabó Kimmel Tamás, Adorjáni Bálint, Hervé-Lóránth Ervin, Farkas Franciska, Buda Márton, Éder Krisztián és Lakatos Márk. A fotókiállítás június 25. és 28. között tekinthető meg a Vodafone 4G Budapest Essentials margitszigeti fesztiválközpontjában.

A #köszibudapest kampány keretében Viszlay Márk kapta lencsevégre a jellegzetes budapesti karaktereket, akiket arra kértünk, osszák meg pár sorban a gondolataikat, meséljék el saját történeteiket a fővárosról. Ezek felhasználásával egy online emlékkönyvet készítünk, amiben leírjuk:

 • miért vagyunk büszkék Budapestre,
 • mit szeretünk benne a legjobban,
 • mit tartunk a legpozitívabb fejleménynek a város életében,
 • mit mutatnánk meg először egy külföldre érkező barátunknak,
 • milyen helyekre és élményekre emlékszünk majd vissza a legszívesebben,
 • mit tettünk/teszünk/tehetünk még Budapestért,
 • milyen jövőt képzelünk el a fővárosnak,
 • mitől budapesti egy budapesti.

 

A #köszibudapest kampány során a következő karakterekkel dolgoztunk együtt:

 • fürdős bácsi
 • chef
 • kisgyerek
 • zenész, DJ
 • ruhatervező, designer
 • modell
 • színész
 • újságíró, blogger
 • sportoló
 • műsorvezető
 • politikus
 • fotós
 • stylist
 • képzőművész

 

AMIT KÖSZÖNÜNK

#köszibudapest a rengeteg élményt, a megújuló köztereket, az állatkertből kiszűrődő gyerekzsivajt, a Kazinczy utca nyüzsgését, az ezerféle utcakövet, a sok kávét és hamburgert, a zsidónegyed tűzfalait, a szecessziót és a szocreált.

#köszibudapest a csupa színes karaktert, a színészeket, a zenészeket, a designereket és a képzőművészeket, a Szecskában sakkozó bácsikat, a ligetben piknikező családokat és a Madách téren gyülekező fiatalokat.

A fotók felhasználásával egy kiállítást szervezünk. Június 25. és 28. között a Margitszigeten, a Vodafone 4G Budapest Essentials fesztiválközpontjában mutatjuk be a budapesti arcok portréit: fényképük és foglalkozásuk mellett mondataik is megjelennek.

A kiállítást a Vodafone 4G Budapest Essentials csapata szervezi a főváros népszerűsítése érdekében. A kezdeményezés mintája a www.humansofnewyork.com oldal: Budapest lüktetését mi is a benne élők szemszögén keresztül szeretnénk bemutatni, de a személyes történetek mellett a jövőkép is nagyon fontos szerepet kap.