5 évet kellett várni a folytatásra, de azt mondom megérte.  Már 2018-ban is nagyon imádtam végignevetni a Könyvklub első részét, spoiler: ez most a folytatással sem volt másképp. A következő fejezet forgatását a koronavírus járvány jócskán megakasztotta, de mivel ez a rémséges időszak már mögöttünk van, az új Könyvklub is belibbent végre a mozikba.

A várva várt folytatásban a négy legjobb barátnő Olaszországba viszi könyvklubját, egy
olyan bulis, csajos utazásra, amelyben eddig még sosem volt részük. Amikor az események
elszabadulnak és féltve őrzött titkokról hull le a lepel, hősnőink nyugis vakációjából egy életre
szóló országjáró kalandtúra kerekedik.

A végletekig elcsépelt covid és post-covid online kapcsolattartás mindenféle nehézségével és viccességével indul a film, ahol a barátnők (Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen) könyvet bontogatnak, alkoholt isznak napközben, hiszen valamelyikük már nyugdíjas, van aki meg úgyis home office-ban “tolja”, hát “miért ne”?. Csacsognak a múltról, a jelenről, az új karantén-sportokról és karantén-hobbikról, be és lezárásokról, meg a szokásos “korona témákról”. Olyan távoli már ez a 2020-as maszkolós, távolságtartós időszak, hogy nehezen vettem fel a fonalat, de nyilván ezen pikk-pakk túl lehet lendülni és szerencsére nem is tart sokáig ez a szál.

Ahogy az előző, úgy a második rész is inkább a 40+-os nőket “szólítja meg”, de azért a férfiak is nagyon jó is tudnak szórakozni az alkotáson. A nyers és szókimondó, de nem trágár párbeszédekből, beszólogatásokból most sincs hiány. Emellett a film több életszerű témát is érint a szerelmi civódásokon kívül, mint például az idő előtti megözvegyülés, vagy az elszigeteltség nehéz súlya. Ezek komoly témák, de olyan barátságosan és kedvesen kommunikálnak a barátnők egymással ás olyan szupportívak, hogy könnyen átlendülünk, ha esetleg nagyon beleélnénk magunkat az adott szituációba. Aki szereti az olasz tájakat, italokat, ételeket és életvitelt, külön szeretni fogja ezt a részt, hiszen Olaszországban forgatták szinte az egész filmet és nem egy városban, hanem átszelve majdnem egész Itáliát. Megmutatva a híresebbnél híresebb látványosságokat, betekintést enged az olasz kultúrába és közben a “csajok” is élvezhetik az olasz vendégszeretetet.

Az olasz kiruccanás apropója elég meglepő, lánybúcsút tartanak a “lányok”, mert Jane Fonda (Vivien) kezét megkérte az új pasija, szóval lesz itt visítva kacagás, ezt garantálom. Ahogy az első rész, a folytatás is egy önfeledt mozis szórakoztatást nyújt, pozitív energiákkal, remek humorral és a még mindig fantasztikus főszereplőkkel.