KRégóta kering egy anekdota a Szemtől szemben című thrillerről, amelyben Al Pacino megszállott zsaruja üldözi a hidegvérű gengsztert, akit Robert de Niro alakít. A film készítői állítólag az utolsó pillanatban vették csak észre, hogy Pacino és de Niro nem is vált szót a cselekmény során, miközben az egész történet kettejük párharcáról szól. Gyorsan írtak hát egy közös jelenetet a két színészóriás számára, akik egy országúti bisztróban jól el is beszélgetnek valahol a film közepén.

Hasonló a helyzet a Két királynő című történelmi dárámával: a címben szereplő két királynőnek csak egyetlen közös jelenete van. Ennek azonban nem a feledékenység az oka, hanem az, hogy a film alkotói nagyon intenzív és spontán jelenetet szerettek volna rögzíteni, ezért gondosan ügyeltek arra, hogy a két főszereplő, Saoirse Ronan és Margot Robbie még véletlenül se találkozzon a forgatáson. „Elképesztő jelenet volt, egyszerre megható és a maga módján ijesztő is – mondja Robbie. – A végén már mindenki a könnyeivel küszködött, a stáb tagjait is beleértve.”

A történet Stuart Mária (Ronan) és I. Erzsébet (Robbie) trónért folytatott küzdelmétmutatja be új szemszögből: a korábbi értelmezésekkel ellentétben két okos éscéltudatos nő harcol nemcsak egymás, hanem a kora újkort jellemző férfiuralomellen is. Nem véletlen, hogy a rendező is nő, Josie Rourke, aki invenciózusszínházi munkáival szerzett magának hírnevet.
A Két királynő jó eséllyelindul az Oscar-versenyben, és nagy elégtétel lenne Ronan számára, ha három jelölés után végrehazavihetné a szobrot. Robbie-nakeddig egy jelölése van, és nyilván örülne egy másodiknak is.

(Mary Queen of Scots – hazai bemutató: 2019. január 31.)