Az eddig szinte kizárólag rövidfilmekben utazó Aneesh Chaganty valamint az Éjszakai őrség és a Wanted filmekkel már bizonyított kazah-orosz producer, Timur Bekmambetov közös munkája az év egyik legjobb thrillerét eredményezte. A Keresés tele van jobbnál jobb fordulatokkal és az egész történetet kizárólag laptopok, okostelefonok és egyéb digitális eszközök kijelzőjén követhetjük végig.

Bekmambetovnak nem ez az első próbálkozása a hasonlóan kivitelezett, képernyőn játszódó filmekkel, sőt, nem is az utolsó, hiszen elmondása szerint a jövőben több hasonló produkció is érkezhet tőle. Az viszont kétségtelen tény, hogy a Keresés messze ver mindent, amit eddig ebben a zsánerben láthattunk. 

Filmünk főszereplője David Kim (John Cho), aki felesége elvesztése után egyedül neveli középiskolás lányát, Margot-t. Az átlagos hétköznapok azonban egycsapásra felborulnak David körül, amint Margo eltűnik. Nem elérhető se online, se offline. Az egyre kétségbeesettebb apa a neten megpróbálja felkutatni lánya barátait, de ahogy halad egyre előrébb a saját nyomozásában, rá kell döbbennie, hogy Margot élete egyáltalán nem olyan, mint ahogy azt ő hitte. A rendőrség bevonásával pedig végleg komolyra fordul az ügy, hogy aztán minden a feje tetejére álljon a szereplők körül.

A Keresés elképesztően gazdag fordulatokban, de milyenekben?!

Nem csak főhösünk döbben le pár percenként a vásznon, de a néző is sűrűn ejti le az állát a moziszékben. Száz percen át feszesen és teljesen kiszámíthatatlanul robogunk egy előre biztosan nem várt végkifejlet felé. És közben nem akadunk fenn olyan apró részleteken, hogy miért tudunk minden beszélgetést követni face time-on, ha az illető nem beszél épp senkivel. Lényegtelen, mert ebbe a még újszerűnek számító filmes megközelítésbe ez is bőven belefér. Majd ha már mindenki a Keresést koppintja – mert hogy fogják – akkor bosszankodhatunk ilyeneken is. De most csak élvezzük a lenyűgöző nyomozást, kicsit nevessünk együtt Daviddel, ahogy a generációs szakadéknak hála rácsodálkozik lánya netes életére, vagy csak  gondolkodjunk el azon, mennyire felszínes is a netes közösség. Mert hogy ez az alkotás mindezt nagyon okosan tálalja elénk és szinte az utolsó kattintás is a helyén van.

Elsősorban viszont persze adjunk hálát a sorsnak, hogy elhozta nekünk az idei év egyik LEGJOBB filmjét. A Keresés magasra tette a lécet a jövőben érkező hasonló produkcióknak, sőt, úgy a mai thrillereknek egyáltalán, de hátha néhány jó ötlettel még ezt is meg lehet majd fejelni.

Keresés (kritika)
A Keresés elképesztően gazdag fordulatokban, de milyenekben?! Nem csak főhösünk döbben le pár percenként a vásznon, de a néző is sűrűn ejti le az állát a moziszékben.
9Szerintünk
Olvasói értékelés: (4 Szavazások)
7.5