[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Minden év decemberében kötelező jelleggel jelennek meg az ünnepi hangulatú filmek, melyek a köznép karácsonyi hangolódásán felkapaszkodva igyekeznek kisebb nagyobb szeletet kiszakítani maguknak az év végi mozis hajrá jegybevételeiből. A Másnaposok-trilógia és a Rossz anyák írópárosa ezúttal az év végi céges bulikban látott meg valamit, amivel reményeik szerint megfoghatják a filmrajongókat. A Hivatali karácsony egy jó adag alpárisággal és amolyan Project X féle bulihormonnal próbál maradandót alkotni.

Clayt (T.J. Miller) a beosztottak nagy kedvence, aki az év vége közeledtét nagy bulival akarja emlékezetessé tenni. A probléma viszont ezzal az, hogy Clay nővére, egyben a cég feje, Carol (Jennifer Aniston) nem hogy bulira, inkább üzletági felszámolásra készül, lehetőleg még karácsony előtt. Mikor a cég beosztottjai épp lemondanának az állásukról, és egyben a nagy partyról is, akkor feltűnik a színen egy potenciális befektető, Walter (Courtney B. Vance). Clay mindenáron meg akarja nyerni a pénzes üzletembert, hogy megmentse a cég becsületét, és kedvenc alkalmazottai állását is. A műszaki igazgatóval (Jason Bateman) minden idők legnagyobb céges buliját hozzák össze, ahol nincs határ: ömlik az alkohol, fogynak a füves cigik, lángra gyúlnak a karácsonyfák, és a szexre kiéhezett kollégák is egymásra vetik magukat.

Jason Bateman lassan az újkori amerikai vígjátékok kihagyhatatlan figurájává növi ki magát. Az ő szerepeltetése a film egyik üde színfoltja, aki feledteti velünk, hogy Jennifer Aniston egy abszolút nem rá szabott karakter bőrébe bújva keménykedik. A közel ötven évesen is szexi színésznő nem vállalt be ezúttal olyan meredek beszólásokat, mint a Förtelmes főnökök első és második részében, de a komolyan vehető szívtelen cégvezetőt is elég nehéz meglátni benne. T.J. Miller viszont vele ellentétben rohadt vicces és nagyot ment az amúgy mérsékelten humoros forgatókönyvön.

A filmkészítők nagyítóval keresik a lehetőséget arra, hogy milyen mindenkit érintő témát dolgozhatnak még fel a mozivásznon és meglepetten vehették észre, hogy az év végi céges bulik valahogy eddig nem nagyon szolgáltattak alapanyagot, pedig a legemlékezetesebb sztorikat ezek a rendezvények adhatják az évben. Hogy aztán ez megért e, egy amúgy új köntösbe csomagolt átlagos party-filmet (mely a vége felé egy Projekt-X féle állatkodásba csap át), azt a Hivatali karácsony nem kimondottan erősíti meg. Őrült jelenetekből nincs hiány, de igazából semmi újat nem tud felmutatni, sőt, túl sok új poénnal sem büszkélkedik.

Sőt, eltelik vagy fél óra a filmből, mire egy igazán jót lehet hahotázni, hogy aztán ismét hosszabb időre csak a nem jó értelemben vett idétlenséget kényszerítsék a nézőre. Maga a légkör, ahol ez az egész hivatali buli végbemegy, nem túl hiteles. Ennél a cégnél senkinek nincs komoly munkája, bárki beszélhet bárkivel bármilyen módon, úgyhogy talán nem is annyira bántuk volna, ha Aniston karaktere végül mégiscsak sóval hinti be az egészet, még mielőtt az első tojáslikőrről lecsavarták volna a kupakot szereplőink.

Ha választani lehet, inkább ezerszer is a Reszkessetek betörők, vagy az Igazából szerelem legyen az a film, amivel hangolódunk az ünnepekre, a Hivatali karácsony sajnos nem fog felsorakozni a karácsonyi kultfilmek szűk sorába.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

A karácsony nem ezt érdemli (Hivatali karácsony - kritika)
A Hivatali karácsony sajnos nem fog felsorakozni a karácsonyi kultfilmek szűk sorába.
5Szerintünk
Olvasói értékelés: (3 Szavazások)
5.7