[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A nagy sikerű, óriási bevételt hozó első rész után szinte borítékolható volt, hogy a Jurassic Worldnek lesz még folytatása. A Bukott birodalom azonban messze elmarad az előzetes várakozásoktól és nem több, mint egy közepes akciófilm, aminek több sebből vérző történetét a CGI parádéval akarják kompenzálni.

A Jurassic World bezárása után, a szigeten háborítatlanul élő dinoszauruszokat ismét a kihalás veszélye fenyegeti, egy kitörni készülő vulkán képében. A már jól ismert páros, Claire (Bryce Dallas Howard) és Owen (Chris Pratt), illetve a hozzájuk csatlakozó új társaik útra kelnek, hogy kimenekítsék a reménytelen helyzetben lévő állatokat. Nem is sejtik, hogy küldetésük sokkal több veszélyt rejt, mint amire számítottak.

A kilencvenes évek sikerfilm trilógiájának újraélesztése hallatán sokan felkapták a fejüket, hogy vajon milyen lesz a folytatás? Nos, a Jurassic World egy igazán szórakoztató és pörgős akciófilm lett, ami méltó utódja volt a Jurassic Park sorozatnak, annak fénykorát idézve. Ezzel az erős hátszéllel megtámogatva érkezett tehát a folytatás, amiben visszatértek az előző rész főszereplői is. A film első fele még nagyban hajazott az eddig megszokott forgatókönyvre, vagyis az emberek megérkeznek a dinoszauruszok lakta szigetre, ahonnan előbb-utóbb menekülniük kell. A film ezen részével még nincs is nagyobb baj, bár a történet vázában már itt vannak repedések, de még nem esik szét. Azonban a második órától elkezdődik a lejtmenet. Az a törekvés teljesen érthető, sőt üdvözlendő, hogy az alkotók most már szerettek volna valami újat is mutatni ebben a történetfolyamban, de ehhez egy sokkal jobban átgondolt forgatókönyvre lett volna szükség. A film második részében egyre több az abszurditás, már-már önmaga paródiájába fordul át. Az egyetlen biztos pont a CGI-os dínó rengeteg, amire láthatóan sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek, mint a cselekményre. A film második fele színvonalának ilyen mértékű zuhanására még az alkotógárda összetétele sem adhat magyarázatot, mert majdnem ugyanaz a csapat dolgozott rajta, mint akik az előző részen is. Az azonban nem elhanyagolható tényező, hogy Colin Trevorrow most csak íróként vett részt a filmben, a rendezést Juan Antonio Bayona vette át tőle. Ezzel egy kicsit a horror irányába szerették volna elmozdítani a filmet, ami a végeredmény szempontjából nem volt egy túl jó ötlet.

Chris Pratt ismét remekül hozta a szerethető vagány hőst, bár maga a szerep nem kíván különösebben nagy ívű alakítást. Ugyanez elmondható Bryce Dallas Howardról is, akinek ez eddigi karrierének legismertebb szerepe. Viszont a Bukott birodalom ékes példája annak, amikor a jól sikerült első rész miatt az alkotók elbízzák magukat, és túl sok ötletet akarnak belezsúfolni a folytatásba, aminek az eredménye egy összevisszaságba fulladó történet lesz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Jurassic World: Bukott birodalom (kritika)
A Bukott birodalom messze elmarad az előzetes várakozásoktól és nem több, mint egy közepes akciófilm, aminek több sebből vérző történetét a CGI parádéval akarják kompenzálni.
5.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (4 Szavazások)
6.1