[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Jézus, mobil, fejvadászok egy érdekfeszítő, pörgős road movie, ami az izgalmas akció mellett elgondolkodtató mögöttes tartalommal is bír. Ettől pedig jóval különlegesebb lesz, mint egy átlagos üldözéses történet.

Esther (Aurore Broutin) és Willy (David Murgai) szerelmesek. A hajléktalan pár piti lopásokból tartja fent magát, így kerül hozzájuk egy szörnyű titkokat tartalmazó mobiltelefon. A telefon gazdája, aki nagyhatalmú és természetesen rendkívül gonosz ember, megbíz két fejvadászt, hogy mindenáron szerezzék vissza a készüléket. Így kezdődik meg a hajsza, melynek során a két keménykötésű fejvadász Cochise (Albert Dupontel) és Gilou (Bouli Lanners) különösebbnél különösebb alakokkal találkozik. Útjukat önbíráskodó cowboyok és komplett örültek (?) keresztezik, sőt még Jézus nevű fazonnal (Philippe Rebbot) is találkoznak, aki azt állítja magáról, hogy ő tényleg az igazi megváltó.

A film alapvetően egy klasszikus road movie, amibe a rendező és főszereplő, Bouli Lanners szépen belekombinált jó pár bibliai motívumot, ezzel pedig az eredendő jó és a gonosz közti mitikus küzdelemmé varázsolta ezt a voltaképpen teljesen egyszerű történetet.

A sötét hangulatú, sokszor nyomasztó sztoriban végig ott ólálkodik a gonosz. Lanners igazán hátborzongató és feszültséggel teli jelenetekkel éri el, hogy futkározzon a hideg a hátunkon.

A karakterek nagyon izgalmasak, már az első pillanattól kezdve lázasan érdekli az embert, hogy kik is ők valójában, mit rejt a múltjuk és mi lesz a jövőjük. Lanners végig képes fenntartani a feszültséget velük kapcsolatban. Akkor is titokzatosak maradnak, amikor elvileg már fény derül valódi kilétükre.

A szereplők között könnyen felfedezhetjük Istent, vagy akár Szent Pétert is, Gilou és Cochise pedig lehetnek afféle bukott angyalok, akik jellemfejlődésük következtében mégis bebocsájtást nyerhetnek a paradicsomba, ha mégis úgy alakulnak a dolgok. Ezen a vonalon tovább kombinálva a történetet Esther és Willy karakterét akár megfeleltethetjük az első emberpárnak, Ádámnak és Évának is.

Minden titokzatos és esetleges, csak a nézőn múlik, hogy hogyan fogja fel a látottakat. Lanners filmje pontosan a szabad választás lehetőségéről szól.

A film végére persze kiderül, hogy valóban Jézus járt-e Belgiumban. Meg persze az is, hogy a jó és a gonosz csatájában aktuálisan ki győzedelmeskedik.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Jézus, mobil, fejvadászok (kritika)
7.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (6 Szavazások)
8.2