Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe-trilógiaForrest Gump, Számkivetett, Kényszerleszállás) letett már néhány megkerülhetetlen filmklasszikust elénk az elmúlt évtizedekben, de ezeken kívül is volt néhány igazán formabontó megoldása, gondoljunk csak a Beowulf, vagy a Karácsonyi ének című animációs filmekre. Legújabb művében, az igaz történetet feldolgozó Kötéltáncban ezúttal kimaxolja a 3D térhatást és ha bár nem egy új alapművet kaptunk, ezt a darabot mindenképp látni kell… IMAX-ben!

A film Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) francia artista-kötéltáncos életét meséli, vagyis inkább hadarja el, merthogy ez nem egy klasszik életrajzi sztori. Petit nem volt sosem egy félős alkat, mondhatni bátorsága példa nélküli, hiszen előtte másnak még nem jutott eszébe, hogy több mint 410 méteres magasságban egy szál kötélen, biztosítás nélkül sétáljon hatvan métert. Márpedig az ő terve ez volt, a film pedig kizárólag erre az egy dologra fókuszál az életéből, míg minden mást csak halványan érint. Gyakorlatilag három részre is bonthatnánk a látottakat, hiszen a Petit Párizsban töltött időszaka, ahol Papa Rudy (Ben Kinsgley) mellett tanulhat és rátalálhat cinkostársaira, a New York-i tervezgetés és maga a főattrakció a WTC tetején más-más pulzusszámon működik. Az első két szakasz önmagában nem lenne kiemelkedő, még ha Joseph Gordon-Levitt színészi alakítása az is, de hát nem hiába élt együtt az általa megformált karakterrel.

Ami viszont fent történik a magasban, arra nem igazán vannak szavak, azt mindenkinek a saját szemével kell látnia.

Valójában nem is az a kérdés, hogy Petit-nek sikerül e megvalósítani az álmát, arra elég ráguglizni is, sokkal érdekesebb annál, hogy mivel kell odafent szembenéznie és megnyugvást adhat e neki, ha esetleg túl van élete mutatványán.

Robert Zemeckis, aki ismét parádésan utaztat az időben, remekül látta meg, hogy a sztori, melyből korábban már egy Oscar-díjas dokumentumfilm is készült, páratlan lehetőség a 3D csúcsrajáratására és a néhai World Trade Center ikertornyai előtti tisztelgésre. Az összkép lélegzetelállító és megható is egyben, de ezt a moziban lehet csak megtapasztalni igazán. A tériszonyosok pedig inkább maradjanak otthon.

 

Köszönet az InterComnak a vetítéséért!

Mozibemutató: 2015. október 8.

A film, ami végre életre kelti az IMAX-élményt (Kötéltánc - kritika)
Robert Zemeckis, aki ismét parádésan utaztat az időben, remekül látta meg, hogy a sztori, melyből korábban már egy Oscar-díjas dokumentumfilm is készült, páratlan lehetőség a 3D csúcsrajáratására és a néhai World Trade Center ikertornyai előtti tisztelgésre.
Ami tetszett
  • Elképesztő látvány
  • Hangulatos utazás a '70-es évek világába
Ami nem tetszett
  • A részletesség hiánya
  • Bárgyú humor
7.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
7.8