[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Todd Phillips, a Másnaposok és a Terhes társaság rendezőjének legújabb filmje egyértelműen a nyár legnagyobb dobása. Olyan vígjáték csemege, ami után biztosan megnyaljuk mind a tíz ujjunkat. A Haverok fegyverben egy arcátlanul pimasz és cefetül szórakoztató vígjáték, amiben Jonah Hill eddigi legjobb alakítását hozza.  

David Packouz (Miles Teller) egy igazi lúzer. Masszőrként tengeti az életét Miamiban és semmi sem jön be neki, pedig nagy reményeket fűz egy ígéretes egyiptomi pamut lepedő bizniszhez. Szánalmas kis élete azonban egyből 180 fokos fordulatot vesz, amikor feltűnik régi barátja Efraim (Jonah Hill). A nagydumás pasas teljesen őrült és tele van dohánnyal, amit állítólag fegyverkereskedelemből szerzett. Davidnek sem kell több, Efraim üzlettársa lesz és hamarosan olyan magasra jut a fegyver üzletben, amit felfogni is képtelenség. Csak egy gond van. A srácok ettől még nem lesznek sokkal dörzsöltebbek, és aki kikezd az igazi nagykutyákkal, az könnyen pórul járhat, mert mindig van, aki dörzsöltebb.

A film első részében Jonah Hill még csak bontogatja szárnyait. Itt talán még úgy tűnik, hogy nem nyújt sokkal többet, mint a Wall Street farkasában, bár már egyértelműen sejthető, hogy az általa játszott karakter nagyon-nagyon beteg. Ahogy azonban halad előre a történet és Phillips is inkább drámába fordítja a vígjátékot, úgy válik Hill igazán durva, lelkiismeret nélküli szörnyeteggé, akit csak a pénz érdekel. A transzformáció példásan dokumentált, néha csak Hill szemének egy-egy rezdüléséből látható a züllés. Néha, ha úgy kívánja a helyzet, teljesen nyilvánvaló. Ő lesz a gátlástalan törtetés mintapéldája, egy beteges hazudozó, aki mindenen és mindenkin átgázol.

Itt kell megemlítenünk a parádés magyar szinkront, ami az igazi hőskorra emlékeztet. Elek Ferenc annyira jól adja Hill karakterét, hogy szinte tökéletesen összeforr vele és ezen felül nagyon sokat hozzáad a színész amúgy is kiváló játékához. (Tessék csak összehasonlítani a magyar és az amerikai előzetest!) Elek hangjával lesz Efraim az, ami és ez manapság igazán ritka a szinkronos filmekben.

Miközben a vászonra tapadva izguljuk végig a történetet, nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy ezt akár Scorsese is rendezhette volna, minden a mestert idézi, a film felépítésétől kezdve a vágások üteméig. Phillips ügyes utánzó, de Scorsese szintjét mégsem tudja egy az egyben hozni. Ez pedig a látszat ellenére bók és nem ítélet. Egyértelműen szentségtörés ilyet leírni, de ide valahogy nem hiányzik az a plusz fél óra, ami Scorsese védjegyévé vált, amiben igazán átfordít és kiveséz egy történetet. Phillips mozija működik enélkül is, az meg már csak hab a tortán, hogy igaz történet alapján készült. Így nem csak egy pazar vígjátékot kapunk, de elgondolkodhatunk a világ folyásán is. Egy világén, amiben Bush Pentagonja képes volt megbízni két zöldfülű sihedert, hogy fegyverezze fel az egész Afgán hadsereget.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Igaz történet ilyen vicces még nem volt (Haverok fegyverben - kritika)
A Haverok fegyverben egy arcátlanul pimasz és cefetül szórakoztató vígjáték, amiben Jonah Hill eddigi legjobb alakítását hozza.
8Szerintünk
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
8.8