[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Simpson család című animációs tévésorozat családfője, Homer Simpson filozófiájának szentel egynapos kurzust a Glasgow-i Egyetem.

A tanfolyam résztvevői azt vizsgálják majd, hogy Homer vajon erkölcsös szereplő-e. Emellett a Simpson család tagjainak hozzáállását is megvitatják bizonyos filozófiai kérdésekhez, mint az erkölcs, a vallás és a szabad akarat – írta a BBC News.
A Simpson családot Matt Groening alkotta meg, először 1989-ben ment adásba a rajzfilm. Jelenleg ez a legrégebben futó amerikai vígjátékszéria és amerikai animációs sorozat.
John Donaldson filozófiatanár szerint a sörissza Homer “összetett jellem”. Mint mondta, az egynapos, nyilvános kurzust olyanoknak szánják, akiket érdekel a filozófia. Eredetileg január 14-re hirdették meg az egyetemen, de mivel egykettőre betelt, január 21-én is megtartják.
Az előadáson a sorozatból vett részleteket és a szereplők jellemének elemzését kötik össze filozófiai kérdésekkel. Például körüljárják, hogy Homer vajon erkölcsös-e Arisztotelész meghatározása szerint. “Nagyon kapzsi, eléggé erőszakos és önző tud lenni. Mégis nehéz nem szeretni. Nagyon népszerű. Gyermekien örül az életnek, nyitott arra, hogy helyesen cselekedjen és szereti a családját” – jellemezte Donaldson.
A filozófiatanár szerint A Simpson család remek forrás egy filozófus számára, számos olyan epizódja van, amelyben erkölcsi kérdések merülnek fel. Donaldson hozzáfűzte, hogy nagyszerű animációs sorozatnak tartja A Simpson családot. “Arra ösztönzi az embert, hogy elgondolkodjon rajta, mi a fontos az életben”.

MTI

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]